Kezdőoldal / Egyéb / A világ 10 legbizarrabb fóbiája
A világ 10 legbizarrabb fóbiája

A világ 10 legbizarrabb fóbiája

Olyan kifejezések hallatán, mint a tériszony, a bezártságtól való félelem, vagy a pókoktól, bogaraktól való iszony sokan már meg sem lepődünk. Ezek a visszatetszést keltő dolgok már annyira beleivódtak mindennapjainkba, hogy vállunkat rántva olvasunk tovább. Valaki fél a pókoktól. Nagy ügy.

Van azonban a fóbiáknak néhány olyan speciális fajtája, ami mellett nehéz elmenni szó nélkül. Talán hihetetlenül hangzik, se szép számmal vannak emberek a világban, akik rettegnek az alábbi dolgoktól. Egy csokorba gyűjtöttük ezeket!

 1; Cathisophobia:

Félelem az üléstől
A betegség tüneteit produkáló személyek bármit képesek megtenni azért, hogy ne kelljen leülniük. Valószínűleg az egykori otthoni, illetve iskolai sarokba ültetés büntetésként való eszközeként alakulhatott ki. Más elgondolás szerint a befolyásos emberek előtt történő helyet foglalás szorongásérzete felelős a fóbia megjelenéséért.

2;. Automatonophobia: 

A hasbeszélő báboktól való rettegés
Mi tagadás, kicsit együtt lehet érezni ezekkel az emberekkel. A legvadabb rémálmunkban ne jöjjön elő egy magától beszélő, kopott, régi baba. Bár a betegség eredete ismeretlen, valószínűleg épp a természetellenesség lehet felelős a fóbia kialakulásáért. Az automatonophobiában szenvedők idegenkednek a nem szokványostól, a megmagyarázhatatlantól.

afobia01

 

3; Arachibutyrophobia:

Félelem, hogy a mogyorókrém a szájpadlásra tapad
Egy ebben a betegségben szenvedő férfi beszámolója szerint teste izzadni, s rángani kezd, hacsak egy üveg mogyoróvaj közelében tartózkodik. Elmondása szerint szájpadlása érdessé válik, s viszket, már attól is, ha meghallja a krém nevét. Kissé furcsa fóbia, de talán erre a legkönnyebb gyógyírt találni: nem kell a lakásban mogyoróvajat tartani.

afobia02

4; Deipnophobia:

Félelem a vacsora alatti beszélgetésektől
Illetve leginkább a beszélgetés hiányától, s az azt okozó kínos csendtől. A deipnophobiások egyszerűen rettegnek igent mondani egy vacsorameghívásra, mert a víz is kiveri őket a gondolattól, hogy kukán ülnek majd az asztalnál, s csak bámulnak maguk elé. A betegség kialakulásában valószínűleg nagy szerepe van a TV, az internet, illetve a videó játékok széles térnyerésének is, mely szociális elszigetelődéshez vezethetett.

5; Agyrophobia:

Félelem az úton történő átkeléstől
Bár a betegségnek több fajtája is létezik, egyes személyek csak a sztrádáktól, mások az egészen forgalmatlan kis utacskáktól is frászt kapnak, egy azonban közös bennük. Legyen bármilyen széles, illetve forgalmas is a betoncsík, az agyrophobiások irtóznak átkelni rajta.

 6; Phanphobia:

Félelem a félelemtől
A fóbiában szenvedők gyakorlatilag mindentől félnek. Rettegésüknek nincs konkrét, megmagyarázható oka, leginkább attól rettegnek, hogy rettegni fognak. Talán az összes közül ez a leginkább alattomos betegség, hiszen nem lehet elkerülni, s bármikor, a lehető legváratlanabb pillanatokban, szituációkban törhet elő.

7; Sesquipedalophobia:

 A hosszú szavaktól való rettegés
Nem túl empatikus a betegséget elkeresztelő emberektől, hogy szerencsétlen sesquipedalophobiások saját betegségüket sem tudják kimondani anélkül, hogy össze ne csinálják magukat. Igazán választhattak volna rövidebb nevet a betegségnek, hogy ne kínozzák szerencsétlen fóbiásokat.

8; Papaphobia: 

A pápától való félelem
Talán az összes fóbia közül ez a legbizarrabb, de ha hisszük, ha nem, a jelenség létezik, s világszerte többen is szenvednek benne. A betegség valószínűleg összekapcsolódik (legalábbis megfigyelések szerint) a szent tárgyaktól, templomoktól, egyházi szertartásoktól való félelemmel.

P

9; Dextrophobia:

 A jobboldaltól való iszonyat
Itt most ne a politikai jobboldalra gondoljunk, hanem egyetemlegesen minden dologra, ami jobbra van. A dextrofóbiást minden zavar, ami például nem az asztal baloldalán helyezkedik el. Ennek következtében a betegségben szenvedő folyamatosan rámol, elrak, áthelyez. Igyekszik mindent a baloldalra tenni, a jobbat pedig szabadon hagyni.

10; Genuphobia: 

A térdektől való rettegés
A betegségben szenvedőket akár a saját térdük látványa is ki tudja zökkenteni a nyugalmukból, így nem lehet kellemes ezzel a fóbiával együtt élni. Néhány genufóbiás betegnél megfigyelték, hogy az iszonyatuk ellenére keresik a térdek látványát. Szegények nyáron rendesen szenvedhetnek egy nagyvárosban.

forrás: eszmeletlenvilag.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top