Kezdőoldal / Képek / A világ 15 titokzatos romvárosa
A világ 15 titokzatos romvárosa

A világ 15 titokzatos romvárosa

Machu Picchu, Peru

A híres inka város létrehozására 1450 körül adott parancsot Pacsakutek uralkodó. Az Andok egy hegynyergén, négyszáz méterrel az Urubamba-folyó fölött található várost a spanyol hódítók sem találták meg, így állapota még ma is kifogástalan.

 

Ajutthaja, Thaiföld

Az egykori sziámi főváros romjai a Lopburi-folyónál kialakult szigeten, Bangkoktól nem túl messze találhatóak. Az egykor gazdagságáról híres, ovális, fallal körülvett település a 14. századtól virágzott több száz éven keresztül. Mai központjában, a történelmi parkban a hajdani királyi palota romjai láthatók.

 

Perszepolisz, Irán

A perzsák egykori vallási központját, Perszepoliszt, a hatalmas palotavárost I. Dareiosz kezdte el építeni. Annak ellenére, hogy Nagy Sándor i.e. 330-ban kirabolta és felgyújtotta, az épületek még ma is őrzik az egykori gazdagság nyomait.

 

Palmüra, Szíria

Az ókori Szíria jelentős városának romjai Damaszkusztól északkeletre, a sivatagban őrzik a múlt emlékeit. Az egykori virágzó kereskedőváros legjelentősebb része egy kettős oszlopsor hármas kapuval. Déli részén állt a szenátus háza, illetve egy harmadik században épített színház is.

 

Pompei, Olaszország

Nápolytól délkeletre, a Vezúv tövében található az a város, melynek létét a ráboruló árnyék határozta meg. A kedvelt üdülőhely virágzásának i.sz. 79-ben a Vezúv kitörése vetett véget, mely vastag hamuréteggel lepte el Pompeit, egy teljes város mindennapjait őrizve meg az utókornak.

 

Teotihuacán, Mexikó

A Mexikóvároshoz közel eső romváros – melynek neve az istenek születési helyét jelenti – az egykori indián kultúrák egyik legkiemelkedőbb alkotása. Alaprajza egy négyzetes háló, mely a több mint egy kilométer hosszú Holtak útja köré szerveződött. Két uralkodó épülete a Nap és a Hold piramisa.

 

Petra, Jordánia

A meredek homokkő falakba vájt épületek méltán viselik a Petra – görögül szikla – elnevezést. A Holt-tengertől délre, Mózes völgyében fekvő, egészen a hetedik századig lakott nabateus várost egy hosszú, szűk hasadékon keresztül lehet megközelíteni.

 

Chichén Itzá, Mexikó

Az i.sz. 500 körül épített, kezdetben maja várost később toltékok foglalták el, így ma mindkét nép kultúrájának és művészetének nyomait magán viseli. A Kukulkán, a tollas kígyóisten tiszteletét tükröző város főbb épületei elképesztő csodákat rejtenek, melyek komoly matematikai és fizikai ismeretek egykori meglétét feltételezik.


 

Delphoi, Görögország

Az ókori jósda romjai ma is láthatóak Athéntól nyugatra, a Parnasszosz-hegy oldalában. Az ókori görögök úgy hitték, itt található a Föld középpontja vagy köldöke, a híres, de meglehetősen homályos jóslatokért pedig távoli uralkodók zarándokoltak e helyre.

 

Angkorvat, Kambodzsa

Angkorvat megépítése a khmer birodalom hírnevét hivatott megerősíteni, később hindu templomok és buddhista szentélyek emelkedtek itt. A dzsungel mélyén rejtőző várost, mely egykor egymillió embernek és egy csillagvizsgálónak is otthont adott, hirtelen néptelenedett el, és csak a 19. században fedezte fel egy francia kutató.

 

Théba, Egyiptom

A Földközi-tengertől délre, a Nílus partján fekvő Théba egykor Egyiptom fővárosa volt. Leghíresebb látványosságai Memnón hatalmas ülőszobrai, valamint az elképesztő kiterjedésű karnaki templomkomplexum, illetve a thébai istenhármasság, Ámon, Mut és Honszu tiszteletére emelt luxori templom.

 

Mesa Verde, USA

A Colorado állam területén található sziklás dombok adnak otthont az anasazi indiánok sziklavárosainak. Az anasazik nem hagytak maguk után semmilyen írásos emléket, ezért máig rejtély, hogy 1300 körül miért hagyták el hirtelen a sziklapalotákból, lakószobákból, emeletes épületekből és tornyokból álló településüket.

 

Copán, Honduras

Az egykori maja város a mai Honduras nyugati részén található. A lépcsőzetes paloták sajátos formájukat a Copán-folyó változásainak köszönhetik. A romvárost, melyen mára nyomot hagytak a természeti erők, a 19. században fedezték fel újra.

 

Kappadókia, Törökország

Közép-Törökországban, a Kappadókiai-fennsíkon Hold-béli tájakat idéz a vulkanikus eredetű vidék. A könnyen megmunkálható tufából a 6-10. században több mint harminc földalatti várost építettek a leleményes őskeresztények, több ezer barlanggal és több mint száz templommal, melyek közül a mai napig csak keveset tártak fel.

 

Nagy-Zimbabwe, Zimbabwe

Egy Afrika szívében virágzó fejlett kultúra nyomaira engednek következtetni Zimbabwében Nagy-Zimbabwe ősi romjai. A habarcs nélkül felépített, hatalmas kőépületek, a Fellegvár, a Nagy Vár, illetve utóbb kúp alakú, ajtók és lépcsők nélküli tornya a kutatók előtt is számos titkot rejt.

 

Ördögtorony, Egyesült Államok

Az amerikai csoda nemcsak arról híres, hogy elsőként avatták az ország nemzeti emlékművévé, de Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjéből is ismerős lehet. A különleges természeti képződmény a geológusok szerint egy ősi vulkán magja, melyet a torony alja körül kanyargó Belle Fourche-folyó alakított az idők során.

 

 

forrás: femina.hu


Ez is érdekelhet még:

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top