Kezdőoldal / Egyéb / Csak néhányan emlékeznek az álmaikra! Vajon miért?
Csak néhányan emlékeznek az álmaikra! Vajon miért?

Csak néhányan emlékeznek az álmaikra! Vajon miért?

Álmodni jó dolog. De vajon miért nem emlékszik mindenki egyformán az agy által kreált történetekre?

tk3s_f1online147732_neon_cikk_lead_fill_424x283

Alvás közben mindenki álmodik, de az agyban történt kalandokra nem minden ember emlékszik egyformán. A tudósok bevontak 36 embert egy kísérletbe, és EEG-n rögzítették az agyi aktivitásukat, miközben szundikáltak. Alvás alatt különböző háttérzajokat hallattak és még néha magának az illetőnek a nevét is elmondták közben, de úgy, hogy még véletlenül se ébresszék fel őket. A csoport egyik fele eddig intenzíven emlékezett az álmokra, a másik fele, viszont csak havonta egyszer vagy kétszer tudta felidézni azokat.

Akiknek magasabb volt az agyi működésük, azok fel sem ébredtek a zajokra, békésen aludtak tovább, viszont akiknek alacsonyabb, már a suttogásra is felkapták a fejüket.

” Nagyon érdekes volt összehasonlítani a kétféle agyi működésű embereket, hiszen hatalmas volt a különbség közöttük”

– mondta el Perrine Ruby, neurológus.

Ez az eddig jól működő elmélet azt mutatja, hogy az alfa hullámok csökkenése miatt, az agy jobban reagál a külső ingerekre. A tanulmányaink is azt mutatják, hogy egy hirtelen hangra az emberek kinyitják a szemüket, az agyi területek pedig aktívabbá válnak. Ez a folyamat az ébrenléti állapotra jellemző. Viszont amikor az ember alszik, akkor ez az alfa hullám pont az ellenkező irányba mozog. A tudósok sem biztosak még abban, hogy ez miért is történik, de az egyik feltételezés szerint a növekvőhullámok az agyat védik.

A “kísérlet” további részében megvizsgálták, hogy melyik csoport ébred fel gyakrabban. Az emberek azon része, akik emlékeznek az álmaikra csupán 14 percig voltak ébren, viszont a másik csoport tagja 30 percekig is éber állapotba kerültek az éjszaka folyamán.

Összességében tehát az eredmények arra utalnak, hogy az emberek agyi működése nem egyforma. Vannak olyan illetők, akiknek az agya sokkal aktívabbá válik egy külső ingerre, így felébred. Megszakad az álom, amire ezután nem is igazán emlékszik vissza.

” Ez eddig valamilyen szinten természetesnek tűnik, de még mindig szükségünk van 1-2 kísérletre, hogy megállapíthassuk a pontos okot”

– tette hozzá a neurológus.

forrás: neon.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top