Kezdőoldal / Egyéb / EINSTEIN RELATÍVE TÉVEDETT?
EINSTEIN RELATÍVE TÉVEDETT?

EINSTEIN RELATÍVE TÉVEDETT?

Egy kísérlet a feje tetejére állíthatja az egész fizikát. Einstein relativitáselmélete szerint semmi nem lehet gyorsabb a fénysebességnél, s mostanáig valamennyi kutató egyetértett ebben.

A CERN Magkutató Központ fizikusai három éven át hajszolták a parányi elemi részecskéket, a neutrínókat egy 732 kilométer hosszú pályán a Róma közelében lévő laboratóriumban. A tizenöt ország kutatóiból álló, páratlan felkészültségű tudóscsapat is újra meg újra hitetlenkedve mérte az időt, amire a részecskéknek e távolság megtételéhez szükségük volt.

88371

Einstein relativitáselmélete szerint semmi nem lehet gyorsabb a fénysebességnél – vagy mégis?

Mintegy 15 000 mérés után ugyanis azt állapították meg, hogy a neutrínók a 732 kilométer megtételéhez szükséges 2,4 ezredmásodpercükkel 60 nanoszekundummal – ez a másodperc egymil­liárdod része – gyorsabbak a fénynél. Antonio Eredidato projekt- és kutatásvezető professzor így fogalmazott: az eredmény komplett megle­petés!

Mivel a magfizikusok nem igazán akarnak hinni saját mérési eredményeiknek, ezért a Chicago közelében levő Fermi Laboratóriumban jelenleg is összehasonlító méréseket végeznek. A tudománynak ugyanis mindeddig semmilyen magyarázata nincs arra, miért ilyen gyorsak a neutrínók.

forrás: borsonline.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top