Kezdőoldal / Életmód / Fertőzésveszély: halálos fenyegetéstől retteg a világ
Fertőzésveszély: halálos fenyegetéstől retteg a világ

Fertőzésveszély: halálos fenyegetéstől retteg a világ

Már korábban lehetett arról hallani, olvasni, hogy amennyiben minden csip-csup fertőzésre beszedjük az antibiotikumot, lehet rövid távon gyorsan megoldjuk a problémát, de hosszú távon az immunrendszerünk ellustul, hiszen azt tapasztalja, hogy az ő dolgát is elvégzi gyógyszer, már nem kell túlzottan védekeznie.

Most viszont ennél súlyosabb a helyzet, hiszen az elmúlt évtizedekben a baktériumok ellenállóbbak lettek az antibiotikus kezelésekkel szemben, így ma már emberek tízezrei halnak meg, mert egyszerűen nem reagálnak a gyógymódra.

A baktériumok ugyanis folyamatosan védekeznek az antibiotikumokkal szemben, a védekezés voltaképpen fejlődésből áll, hiszen a kórokozók különböző genetikai mutációs folyamatokon mennek keresztül, ennek következtében olyan anyagokat termelnek, amelyekkel hatástalanítják a gyógyszert, így rezisztensé válnak.


A szakemberek szerint ez azért fordulhat elő, mert sok esetben az emberek indokolatlanul szednek antibiotikumokat, megkerülve még az orvosi véleményt is. A megfázásos betegségeket legtöbb esetben vírusok okozzák, ezek ellen nem véd az antibiotikum. Magyarországon ezek az ellenálló baktériumok évente 80–90 ember halálát okozzák, Európában pedig 25 ezer ember hal meg egy esetleges egyszerű bakteriális fertőzésben.

Sokszor a páciens kéri, vagy követeli a háziorvosától az antibiotikumot, és sok esetben az orvos fel is írja. A kutatók még a kilencvenes években felismerték, hogy kevés az új, hatékony ellenszer a baktériumok ellen, és a régiek már nem fogják tudni legyőzni az új törzseket.

forrás: twice.hu


Ez is érdekelhet még:

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top