Kezdőoldal / Életmód / Fogamzásgátlás régen: a méztől a birkabőrig…
Fogamzásgátlás régen: a méztől a birkabőrig…

Fogamzásgátlás régen: a méztől a birkabőrig…

Ma, a fejlett országokban a születésszabályozás természetes része az életnek. Számos fogamzásgátló lehetőség közül választhatunk, ha úgy szeretnénk szexuális életet élni, hogy ne legyen következménye. Azonban, mint sejthető, nem volt ez mindig így…

 

Fogamzásgátlás régen: a méztől a birkabőrig...

 

A fogamzásgátlás igénye szinte egykorú az emberiséggel. Már ie. 1550-ből is maradt fenn olyan papirusz, mely említést tesz egy bizonyos születésszabályozási módszerről. E szerint a hüvelybe mézet, akáclevelet és tépést helyeztek, hogy megakadályozzák a sperma bejutását. Spermicid hatású gumiarábikumot is alkalmaztak, mely a mai napig használatos bizonyos fogamzásgátló zselék készítésénél.

 

Ókori egyiptomi rajzokon is láthatunk óvszert, a Teremtés könyve pedig a megszakított közösülésről ír, a coitus interruptus-ról. Feltevések szerint az ókori Görögországban szilfiumot használtak, és olyan hatékonynak találták, hogy a növényt mértéktelenül kezdték gyűjteni, ára az ezüstével vetekedett. Ennek eredményeképpen a növény kihalt. Emellett számos növényt tartottak fogamzásgátló hatásúnak, mint a gránátalmát, a fűzfát, csombormentát, ürömöt, és a vadmurokot is. A vadmurokot még ma is használják Indiában.

 

A középkori Európában a katolikus egyház uralta vallási körben mindenféle fogamzásgátlás erkölcstelennek számított, mégis voltak olyan nők, akik alkalmazták a megszakítást, vagy a liliom, illetve a kerti ruta gyökerét helyezték a hüvelybe megelőző célzattal. Egyébként a csecsemőgyilkosság sem ment ritkaságszámba. Tudjuk, egy nő bármit megtesz, hogy legyen gyereke, és bármit megtesz, hogy ne legyen. A tiltás, a büntetés, a pokollal fenyegetés sem lehet elég ijesztő, ha a terhesség elkerülése a cél, tehát mindig kísérleteztek valamiféle eszközzel. Az olasz reneszánsz idején Casanova írt egyfajta óvszerről, mely során báránybőr védőréteget használtak. Létezik feljegyzés arról, hogy gyermeket szülni már nem szándékozó nőknek a higany és olaj keverékéből készített szert javasolták szájon át bevenni. Az iszlám világban kősót, szurkot és káposztát használtak hüvelykúpként a fogamzás elkerülése végett.

 

„A nemi úton terjedő betegségek felismerése és megelőzése vezetett az óvszer feltalálásához, melyet először a 16. században említett meg Gabriele Fallopio a szifilisz terjedésének megelőzésére, természetesen még lenvászonból készült formában. Az első gumióvszer 1855-ben készült, bár formájában ez még inkább hasonlított egy kerékpár gumibelsőre mint a mai óvszerekre, de fontos mérföldkőnek számít a fogamzásgátlás és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésében.”  (WEBBeteg.hu)

 

1916-ban Margaret Sanger nyitotta meg az első születésszabályozási klinikát az Egyesült Államokban, amely tette a letartóztatásához vezetett. Ezt követte 1921-ben az első angliai klinika, amelyet Marie Stopes nyitott meg. Gregory Pincus és John Rock, a Planned Parenthood Federation of America segítségéve dolgozták ki az első fogamzásgátló tablettát az 1950-es években, amely az 1960-as években vált elérhetővé a nyilvánosság számára. A sebészeti beavatkozással végzett abortusz alternatívájaként elérhetővé vált az egészségügyi abortusz is.

 

Forrás: nokorszak.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top