Kezdőoldal / Hír / Megdöbbentő: Több ezer éves mechanikus szerkezetet találtak!
Megdöbbentő: Több ezer éves mechanikus szerkezetet találtak!

Megdöbbentő: Több ezer éves mechanikus szerkezetet találtak!

Szergej Nyefjodov orosz történész nyilvánosság elé tárta 12 éve tartó expedíciójának eredményét. A kutató munkáját Svante Pääbo, a svédországi Uppsalai Egyetem fiatal doktoranduszának egyiptomi felfedezése motiválta, amely egy ismeretlen szerkezetről szól Szehendet fáraó sírtábláján.


(forditás: a doboz, amelyet az égiek küldtek az embernek)

 Szergej Nyefjodov, pénzt és időt nem kimélve kutatta eme szerkezetet, és idén 2012. szeptemberében járt sikerrel a Kaszpi-tenger déli csücskénél.

Radiokarbonos kormeghatározással sikerült kideríteni, hogy a lelet kora több, mint 3200 éves. Tehát a tárgy kora egy időre tehető Szehendet fáraó uralkodásával. Emiatt joggal feltételezik a kutatásba bevont brit tudósok is, hogy a sírtáblán idézett “doboz”-ról van szó.

A szerkezet rendeltetési célját még nem sikerült megfejteniük, azonban olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek egyelőre nem azonosíthatóak be, a jelenlegi periódusos listán. Emiatt a szerkezet felkeltette a Nasa tudósainak is az érdeklődését. Feltételeztető, hogy nem földi tárgyról van szó.

A lelet hasonló a Antiküthérai szerkezethez, amelyet korábban, 1902. május 17-én Antiküthéra szigete mellett találtak meg.

(Az antiküthérai szerkezet egyik rekonstrukciója az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban (Robert J. Deroski rekonstrukciója, Derek J. de Solla Price modellje alapján).)

Eme szerkezetet a tenger mélyén keresgélő szivacshalászok, egy az i. e. 1. században elsüllyedt római hajóroncsban találták meg.

 

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top