Kezdőoldal / Érdekesség / Megfejtették a Bermuda-háromszög rejtélyét!
Megfejtették a Bermuda-háromszög rejtélyét!

Megfejtették a Bermuda-háromszög rejtélyét!

Bermuda, Florida déli része és Puerto Rico között húzódik a híres-hirhedt Bermuda-háromszög. /Fotó: Northfoto

Bermuda, Florida déli része és Puerto Rico között húzódik a híres-hirhedt Bermuda-háromszög. /Fotó: Northfoto

Tromsø – Úgy tűnik ismét mindent leleplező megoldással álltak elő a kutatók a Bermuda-háromszög területén történő rejtélyes baleseteket illetően. A legfrissebb magyarázat: metánbuborékok.

Egy nagy kanyart leírva a témánktól, Norvégia partvidéke felé vehetjük az irányt, ahol mostanában óriási krátereket fedeztek fel a tengerfenéken, amelyek metánbuborék-robbanásokat indikálhatnak a területen.

Az óriási, körülbelül 1 kilométer széles és 50 méter mély szakadékokatkőolajlelőhelyek gázszivárgásai okozhatják. Általában ez a gázmennyiség a tengerfenéken gyűlik össze, mielőtt kitör, és szétterjed a környező vizekben.

Óriási tengeri krátereket alakíthattak ki metánrobbanások. /Fotó: Northfoto

– Több kráter helyezkedik el a Barents-tenger középnyugati részén, amelyeket valószínűleg óriási gázrobbanások hozták létre – írták a Norvég Sarkköri Egyetem egyik kutatói.

– Ez a kráteres terület lehet az Északi sarkkör legnagyobb tengeri metánlelőhelye – tették hozzá.

Kutatóknak sikerült továbbá nemrég kifejleszteniük egy olyan radart, amely képes részletes képet alkotni a tengerfenékről. Az így készült grafikák képesek a Föld körüli metánszivárgásokat is ábrázolni. Sőt, ezek segítségével magyarázatot lehet adni a hajósok látszólagos indok nélküli habképződésekről és buborékozásokról adott beszámolóikra.

A kutatásaik további részleteit áprilisban fogják közzétenni az EGU (Európai Földtudományi Unió) éves konferenciáján, ahol többek között vitát nyitnak a metánbuborékok által okozott biztonsági kockázatokról, amely így egyértelműen mutathat bermuda-háromszögbeli balesetekre és eltűnésekre.

Az Ördög háromszöge néven is ismert atlanti-óceáni terület számos hajó és repülő rejtélyes eltűnésének helyszínéül szolgált az évszázadok során. 1851 óta vezetett feljegyzések alapján körülbelül 8127 ember tűnt el a Bermuda-háromszögben.

Ehhez hasonló légörvények jelentenek veszélyt a hajókra és repülőkre egyaránt. /Fotó: Northfoto

Az óceán ezen területén ráadásul a tengerfenék magnetikus tulajdonságokkal is bír, amely megzavarhatja az iránytűket és a navigációs rendszereket. A metángáz robbanások pedig akkora erővel törhetnek a felszínre, hogy képesek nagyobb hajókat is elsüllyeszteni.

Ezen kívül az óceán ezen területén nem ritka az olyan légköri örvények kialakulása sem, amelyek egyenesen a felhőrétegbe szívják föl a tengervizet, és 190 km/h-s szelet okoznak. Általában nyáron gyakori ez a jelenség, főleg a floridai vizek környékén, ahol évente négy-ötszáz ilyen légörvény is létrejöhet.

Akkor mégsem a Krakent zavarják álmában a hajósok?

 

 

 

 

forrás: blikk.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top