Kezdőoldal / Életmód / Melyik szín mit jelent?
Melyik szín mit jelent?

Melyik szín mit jelent?

Melyik szín mit jelent? Vallás, álomfejtés, szimbolika

Életünkben jelentős szerepet játszanak a színek. A színfelismerés kisgyermekkorban a jobb agyféltekében történik, de amint megtanuljuk a színek nevét, áttevődik a bal agyféltekébe. A jobb agyfélteke a felelős a színek érzékeléséért, a bal a színek olvasásáért. A színek látványa kedélyjavító hatással van az emberekre, és mint szimbólumok jelentéssel bírnak. Már egészen apró gyermekkorban tudjuk, hogy mit jelent a zöld, fehér, fekete, piros vagy akár a sárga szín.

 Csodálattal tekintünk a napfelkeltére, a szivárványra, a természet színes, csodálatos alkotásaira, élő és élettel dolgokra, melyeket a színek élővé varázsolnak. Ámulatba ejt és magával ragad bennünket, ha gyönyörű tarka virágos rétet, tarka tollú madarakat vagy gyönyörű cseppkövet, akár ragyogó, csillogó hófehér havat látunk. A színek gondolatokat, érzelmeket közvetítenek és különböző hatást váltanak ki belőlünk.  Álmainkban is megjelennek, itt is valamilyen jelentéssel bírnak, és eszerint értelmezzük őket hosszú idők óta. Már az ókorban is valamilyen szimbólumot, tulajdonságot jelöltek.

Hippokratész például az ember vérmérsékletét jelölte színekkel.

 • szangvinikus – vörös,
 • kolerikus – sárga,
 • melankolikus – fekete,
 • flegmatikus – fehér.

Az ókorban a négy alapelemet is színekkel jelölték.

 • Tűz – vörös,
 • levegő – sárga,
 • víz – zöld,
 • föld – kék.

A heraldikában (címertan):

 • bátorság – vörös,
 • állhatatosság – narancs,
 • tisztelet és hűség – sárga,
 • őszinteség – kék,
 • méltóság – bíbor,
 • termékenység, remény – zöld,
 • kötelességtudás – fehér.

 

A piros szín jelentése:

Tűz, vér, szerelem, veszély, bátorság, háború.

A piros a nemiség szimbóluma, a libidó színe. Ez az a szín, amely az embert izgalomba hozza, energiát sugall, emeli az adrenalin szintet. Az embert gyors döntésre ösztönzi. Ezért használjuk veszélyforrások jelölésére is. Igen nagy az erotikus töltése. Gondoljunk a piros ajkakra vagy a piroslámpás házakra, amelyek a paráznaságra utalnak. A piros a szerelem és a szenvedély jelképe. A sötétpiros bátorságot, erőt, dühöt jelképez. A keresztény és a zsidó hagyományban a komolyság és a fenség színe. A húsvéti piros tojás a termékenység jelképe. Az álmunkban megjelenő piros szín a haragra utal, de jelenthet szerencsés szerelmet is. Ha valamelyik testrészünket látjuk pirosnak álmunkban az szerelmi vágyat jelent.

A narancssárga szín jelentése:

Boldogság, kreativitás, siker, öröm jelképe.

A narancssárga szín élénkíti az ember gondolkodását, szellemi tevékenységét. Látványa növeli az agy oxigénellátását. Ez a szín Kínában a buddhista szerzetesek ruhájának a színbe, amely a megvilágosodás az isteni kinyilatkoztatás jelképe. Álmainkban megjelenő narancssárga szín keserűséget jelent egy nő miatt.

A sárga szín jelentése:

Öröm, örök fény, boldogság, hatalom érzetét keltő meleg szín, amely erőt ad.

Figyelemfelkeltő szín, mégsem jó, ha hosszabb ideig kénytelenek vagyunk ezzel a színnel élni, mert zavaróvá válhat. A világos sárga a jóság, a hit színe, ha narancsosabb, akkor a Nap és a melegség szimbóluma. A zöldessárgát az irigységhez, halálhoz, hitszegéshez kapcsolják. Ha sötétebb árnyalatú a sárga az már nem jelent jót. Betegséget, visszaesést, magányosságot, elhagyatottságot jelent. Álmunkban a sárga színt az irigyekhez köthetjük. Valaki irigykedik ránk és rosszat akar nekünk.


Zöld szín jelentése:

Harmónia, termékenység, természet, fejlődés, növekvő élet, fiatalság, remény, boldogság színe, de lehet a tapasztalatlanság az éretlenség, naivság jelképe is.

Kellemes pihentető szín az ember számára. A kereszténységben a halhatatlanság, feltámadás színe. A sötétzöld pénzt jelent és anyagiasságot, de kapcsolják a gonoszhoz a méreghez, halálhoz is. A zöld ellentéte a piros színnek, gondoljunk a jelzőlámpára. Piros – tilos, zöld – szabad. Álmainkban zöld szín mindig a reménységhez köthető. Reménykedhetsz hogy vágyaid teljesülnek.

Kék szín jelentése:

Kék az ég, és a tenger.

A kék szín a megfoghatatlanság, végtelenség, remény, hűség, bölcsesség, intelligencia, bizalom, igazság, becsület és a mennyország szimbóluma. Gyakran használjuk a tisztaság, a levegő és a víz jelképeként is. A világi uralkodók színe volt, ami az égi származásra, eredetre utal. Nem igazán a nők színe, leginkább a férfiaké. A szín árnyalatainak is van jelentése, például a sötétkék a bölcsességet, tudást, egyensúlyt szimbolizálja. Álmainkban a kék szín többnyire haragot jelent. Kékruhás emberrel álmodni azt jelenti, hogy újdonságot mondanak neked.

Fehér szín jelentése:

A tisztaság, ártatlanság, egyszerűség, jóság, tökéletesség, szüzesség jelképe.

A fekete és a fehér szembeállításában a fehér pozitív töltéssel bír. A kórházak fehér színe a tisztaságot sugallja, az étkezésekben a diétás, könnyű ételekre utal. A fehér a frissességet is jelenti, gondoljunk a leesett friss hó színére. A fehér szín kapcsolatban áll a halállal, például a halotti lepel, gyertya stb. a fehér szín szellemeket, kísérteteket jelképez. Az égi istenek állatainak a színe is fehér. Kínában a fehér a gyász színe. A fehér virág gyermekáldást jelent. A kereszténységben a feltámadás, az öröm, vigasság színe. A béke és a jóakarat kifejezője. Álmainkban a fehér jelentése egészség. Fehér ruha pletyka, fehéríteni valamit jó hír.

Fekete szín jelentése:

Halál, gonoszság, betegség, mélység, de az eleganciát is jelöli.

A kereszténységben a fekete a bűn, bűnhődés, gyász jelképe. Világtól, élettől való elfordulást, titokzatosságot, káoszt jelent. Az élet ellentéte. Fekete ruhát öltünk ünnepi és különleges alkalmakkor. Ez a szín a telt testalkatot vékonyítja. Ez az a szín, amely az összes többi szín ellentéte. Álmunkban a fekete azt jelenti, hogy semmire sem jó.

Barna szín jelentése:

Föld szín, anyaság, termékenység, szorgalom, gondoskodás szimbóluma.

Az ókorban az egyszerűség, a vezeklés, alázat szimbóluma. a középkorban az evilági hívságok megvetésére, szegénységre, hallgatagságra utal. Gondoljunk itt a ferences rend barátainak öltözékére. Álmunkban a barna szín nem jelent jót. Eltávolodást, betegséget, tehetetlenséget jelent.

Szürke szín jelentése:

Semlegesség, hétköznapiasság, de a szomorúság, a melankólia, fásultság, egyhangúság és az unalom jelképe is.

Álmainkban a szürke a tolvajok színe. Szürke ember gondot jelent, szürke asszony félelmet, szürke fejű gyermek bánatot.

Lila szín jelentése:

Egyensúly az értelem és a vágy, a bölcsesség és érzelmi világ között.

Intelligencia, alázat, fájdalom, bűnbánat jelképe. A kereszténységben a böjt, áhitat, a szomorúság, várakozás, igazság kifejezője.

 

 

 

 

forrás: nokorszak.hu


Ez is érdekelhet még:

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top