Kezdőoldal / Egyéb / Most először mondták ki: rákkeltő a szennyezett levegő!
Most először mondták ki: rákkeltő a szennyezett levegő!

Most először mondták ki: rákkeltő a szennyezett levegő!

Szennyezett levegő: évente negyedmillió halott!

Első ízben rákkeltőnek minősítette a szennyezett levegőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége.

A lyoni központú Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint a világon 2010-ben 223 ezren haltak meg szennyezett levegő okozta tüdőrákban, és meggyőző bizonyítékok vannak arra is, hogy a légszennyezettség növeli a húgyhólyagrák kockázatát is. 

szennyezett levegő
Az IARC korábban csak a szennyezett levegő egyes összetevőit minősítette rákot okozónak, például a dízelmotorok füstjét, de ez az első eset, hogy a szennyezett levegőt összességében karcinogénnek nyilvánította. Kutatások szerint az elmúlt években jelentősen növekedett a légszennyezettségnek való kitettség mértéke a világ egyes részein, különösen a nagy népességű, gyorsan iparosodó országokban, például Kínában.

“Most már tudjuk hogy a szabadtéri szennyezett levegő nem csupán általában jelent magas kockázatot az egészségre nézve, hanem vezető környezeti rákkeltő tényező is” – húzta alá Kurt Straif, az IARC rákkeltő anyagok kiértékelésével foglalkozó részlegének vezetője. Mint hozzátette, a szennyezett levegőt mára a passzív dohányzásnál is jelentősebb környezeti rákkeltő tényezőként tartják számon. Az ügynökség szerint az egyik legnagyobb kockázati tényezőt az jelenti, hogy a levegőben lévő finomszemcsés anyagok (szálló por) mélyen elraktározódhatnak a tüdőben.

Az IARC által szervezett egyhetes szakértői találkozót követően napvilágot látott közlemény szerint az ügynökség ezentúl a szabadtéri levegőt és az egyik legfőbb összetevőjének számító finomszemcsés anyagokat is a bizonyítottan humán karcinogének közé sorolja. Ebben az első számú csoportban több mint száz másik ismert rákkeltő anyag, illetve tényező található, köztük az azbeszt, a plutónium, az ultraibolya sugárzás és a dohányfüst.

smog2
Az IARC illetékes részlegének munkatársaként dolgozó Dana Loomis szerint több mint ezer tanulmány áttekintését követően a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a légszennyezettségnek kitett emberek esetében jóval fokozottabb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Annak ellenére, hogy a szennyezett levegő összetétele és mértéke jelentősen eltérhet az egyes területek között, az IARC szerint a mostani minősítést a világ minden tájára vonatkozóan kell értelmezni. Az ügynökség igazgatója, Christopher Wild szerint a szabadtéri szennyezett levegő rákkeltőnek minősítése fontos lépés volt afelé, hogy felhívják a kormányok figyelmét a probléma veszélyeire és a lehetséges költségekre.

MTI

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top