Kezdőoldal / Egyéb / Nepál – egy hely, ahol a nőket istállóban tartják, mint az állatokat
Nepál – egy hely, ahol a nőket istállóban tartják, mint az állatokat

Nepál – egy hely, ahol a nőket istállóban tartják, mint az állatokat

A nepáli hindu nők biztos, hogy jobban szenvednek a menstruációtól, mint a nyugati társaik: a vérzés ideje alatt ugyanis a chhaupadi-nak nevezett hindu hagyomány szerint el kell hagyniuk a közösséget, a családjukat, és étlen-szomjan tengődve, istállókban vagy a szabad ég alatt kell átvészelniük a piros betűs napokat. A nepáli hinduk szerint ugyanis a vérük tisztátalan, mérgező, és mindent megrontanak, amivel érintkeznek.

A nepáli férfiak nem csak tinédzser lányaikat üldözik el az úgynevezett goth-okba (istállók, sárból épített kunyhók, de néhol földbe vájt lyukak is lehetnek), hanem azokat a nőket is, akik épp csak túl vannak a szülésen – a pici gyermekükkel együtt. Ételt és italt nem nagyon kapnak – a babona szerint minden és mindenki, aki hozzájuk ér, rontást hoz a fejére (kivéve az újszülötteket, akik még az anyjukkal vannak). Ha gyümölcsöt ennének, elrohadna a fa, ha tejet kapnának a tehén tőgyéből vér ömlene.

nepal543

Annak ellenére, hogy 2005 óta hivatalosan tiltottá nyilvánították a nők kirekesztését menstruáció idején, még mindig él ez a barbár hagyomány – főleg a külső, kevésbé ellenőrzött területeken.

4_3

Nandakala-New-Pane-in-Chaupadi-hut

A nők gyakran maguktól vetik alá magukat a száműzetésnek, mivel ezt látták az anyjuktól, vagy a közösségi nyomás kényszeríti rá őket: azok a családok, ahol nem tartanak chhaupadit, nem vehetnek részt közösségi eseményeken, a szomszédaik megvetik, és gyakran meg is verik őket, gyermekeiket pedig sosem házasítják meg.

Achham_Nov-29-2013-Sharad

A hagyományok falunként eltérhetnek, de vannak közös pontok: minden nő a menstruáció első napján hagyja el az otthonát, és csak akkor térhet vissza, ha eláll a vérzése. Néhány helyen a falu szélén húznak fel goth-okat, de vannak családok, akik a házuk mellé építik őket. Ezekben gyakran akár 10-15 menstruáló nő is nyomorog.

nepal1

A sors fintora, hogy a chhaupadi eredetlieg pont azért alakult ki, hogy ezeken a napokon felmentsék a nőket a nehéz munka alól. Azonban ebben a kései, babonás változatban szerencsétlen nők szinte egyáltalán nem hagyhatják el a goth-okat, nehogy valakire rontást hozzanak, vagy bárkihez hozzáérjenek. Úgy bánnak velük, mintha leprásak lennének…

Ez a kislány, Radha Bishwa Karma még szerencsésnek mondhatja magát, hogy ilyen közel lehet a családjához: a chhaupadi idejére a család vécéje mögött van a lakhelye. A szabadban.

mosaic1

4_0

A fiatalabb, még nem menstruáló húga rizst visz neki, de nagyon kell vigyáznia, nehogy hozzáérjen tisztátalan nővéréhez.

Radha-Bishwa-Karma-served-food-behind-the-toilet

A fiatal lányok ilyenkor nem járnak iskolába, nem használhatják a közös illemhelyiséget, a konyhát, vagy a kutakat. Nem mosakodhatnak, nehogy beszennyezzék a vizeket. Amennyire tudják, koszos rongyokkal tartják magukat tisztán. Ennek, az amúgy is mocskos, tömegszállásnak használt goth-oknak és a szegényes étkezésnek köszönhetően hihetetlenül nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve. Az esős évszakban rengeteg a goth-okba behúzódó kígyók által okozott halálos marás.

Radha-Bishwa-Karma

És, bármilyen fura, a nemi erőszaktól is tartaniuk kell. Néhány gerinctelenebb nepáli férfi hajlamos “elfelejteni” chhaupadi babonáját, és kihasználni a családjuktól elszakított, védtelen nők helyzetét.

Megdöbbentő, hogy ez a rettenetes hagyomány nem csak a falvakban van jelen. A WaterAid 2009-es kutatása szerint még a fővárosban is a családok 90 százaléka alkalmazza.

Kárpótlásul az ázsiaiak évente megtartják a nők ünnepét, ahol szerencsétlen nők rituálisan megtisztulhatnak. Bár ez minden nő számára munkaszüneti nap, mégsem a tiszteletükről szól az ünnepély: az éppen menstruáló nőket piros ruhába bújtatják, és csoportosan beküldik a vízbe mosakodni, a böjtre hivatkozva pedig éheztetik őket.
Így, hitük szerint kívül belül megtisztulnak a bűneiktől.

6_0

A kultúra olyan mélyen él ázsia népeiben, hogy nagyon nehéz felszámolni a barbár szokásokat. Sok szervezet, az UNICEF-el az élen próbálja faluról falura járva meggyőzni az ott élőket, hogy hagyjanak fel a nők kínzásával, és nyilvánítsák a területet chhaupadi-mentes területté (chhaupadi-free zone).

Oszd meg ezt a cikket, hogy kifejezd a támogatásod a nők elnyomása ellen! Fontos, hogy minél több ember értesüljön a nepáli nők kiszolgáltatott helyzetéről, hogy a nepáli kormány végre komolyan is fellépjen a nők elnyomása ellen!

forrás: megablog.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top