Kezdőoldal / Érdekesség / Ti­tok­za­tos han­gok őr­jí­tik meg a vi­lá­got – de nem min­denki hallja!
Ti­tok­za­tos han­gok őr­jí­tik meg a vi­lá­got – de nem min­denki hallja!

Ti­tok­za­tos han­gok őr­jí­tik meg a vi­lá­got – de nem min­denki hallja!

A világ szá­mos táján fel­hang­zott már a fur­csa, meg­ma­gya­ráz­ha­tat­lan hang­ha­tás, amit eddig még senki sem tu­dott be­azo­no­sí­tani. A “zaj” ala­csony frek­ven­ci­ájú, egye­sek még a rez­gé­sét is érzik, mások pedig be­le­őrül­tek. A leg­töb­ben azon­ban nem is hall­ják. Senki sem tudja, hon­nan jön, mi okozza, és med­dig fog tar­tani! Hat­van éve csak ta­lál­gat­nak a tu­dó­sok!

A folyamatosan erősödő zúgás sokakat valamiféle gépezet búgására, zakatolására, nyikorgására emlékeztet. Hatalmas területeken hallható, és beláthatatlan ideig tart, az eredete rejtély. Sokszor csak néhány percig, máskor napokon keresztül szól. Ráadásul általában csak az adott környék lakóinak csak mintegy 2-5%-a hallja, leggyakrabban az 50-70 éves korosztályból! Ez azért fontos, mert ebből kiderül, hogy ők azok, akiknek érzékenyebb a hallásuk és az alacsonyabb frekvenciákat is jól hallják, míg a legtöbb ember szinte észre sem veszi a mindent betöltő hátborzongató hangot.

A fültanúk leginkább egy üresjáratban brummogó dízel-motor hangjához hasonlították. A véget nem érő hang sokakat az őrületbe kergetett, többen ideg-összeroppanást kaptak. Tapasztalatok szerint, aki egyszer már érzékelte a hangot, sehogyan sem tudott tőle megszabadulni, amíg az szólt.

Próbálkoztak minden elképzelhető módszerrel, füldugót tettek a fülükbe, hangos zenével próbálták elnyomni, ami némileg enyhítette a hangot, vagy hermetikusan elszigetelt szobába vonultak vissza. Ez utóbbi a lehető legrosszabb választásnak bizonyult, mert zárt térben csak felerősödött az úgynevezett „HUM”, vagyis zümmögés erőssége!

(Fotó: 123RF)

A hang komoly egészségügyi zavarokat is okozott már az azt érzékelők csoportjából néhányaknak. Állandósuló erős fejfájás, hányinger, általános fáradtságérzet, de előfordultak komoly pszichológiai jellegű problémák is a tünetek között. Ezek közül bizonyíthatóan, nem egy eset végződött elkeseredett öngyilkossággal, csak hogy „szabaduljanak a fejükben lüktető hangoktól”!

“Olyan, mint valamiféle kínzás, már-már sikoltani akarsz tőle.”

“Éjjelente a legrosszabb. Nehéz elaludni, mert folyamatosan ezt a lüktető hangot hallod a háttérben… csak dobálod magad, forgolódsz, és egyre jobban felzaklat.”

Az első eseteket az 1960-as években jelentették a hatóságoknál, az Egyesült Királyság egyik városából, Bristolból. Több száz ember elkezdett egyik napról a másikra, nyugtalanító búgó hangokat hallani. Innen ered a neve is Bristol-hum.

Az évekig tartó különféle kutatásokból azonban csak annyi derült, hogy a zaj 36 hertzen ketyeg. Ugyan próbáltak egy alumínium sisakszerűséget kifejleszteni, ami kiszűri a hangot, ami végül több, kevesebb sikerrel működött.

Az 1970-es évekre Anglia szerte szinte mindennapossá váltak a bejelentések. Két országos napilap, a News of the World, és a Mirror is feltette a kérdést az olvasónak: Ön hallja a búgást? A felhívásra mintegy kétezren jelentkeztek.

The-Taos_Bristol_Big-Island-Hum.jpg


Taos városában a mai napig szenvednek a furcsa hangtól

A legismertebb esetek viszont az új-mexikói Taos városából származnak. A városka lakói még napjainkban is kénytelenek együtt élni a hanggal. 1991 tavaszától a helyiek tömegesen kezdték el jelezni a hatóságoknak, hogy idegesítő és beazonosíthatatlan hangokat hallanak. Ők is dízelmotor hangjához hasonlították a szinte soha meg nem szűnő, hullámzó erősségű zajt. Az évek múlásával a taosiak bármelyike vagy egy tucat egészségügyi problémáját fel tudta sorolni, amiért az állandó háttérmorajlással okolta. Stressz, fáradtság, fejfájás, fülzúgás, spontán orrvérzés, álmatlanság, rossz közérzet, és nem egy esetben pszichés zavarok voltak a panaszok.

Két kutatócsoport is érkezett a városba, a Los Alamos-i Nemzeti Kutatóintézettől, és az Amerikai Légierő Laboratóriumától is. Az aktahegyek egyre csak növekedtek. A szakemberek képtelenek voltak beazonosítani a hangok forrását. Itt is csak annyit derítettek ki, hogy a Taos-hum frekvenciája 32 és 80 hertz között változik.

Mi okozhatja világszerte a rejtélyes hangokat?

A témával foglalkozó kutatók a rendelkezésre álló számos esetleírás, hang-, és videofelvétel alapján arra jutottak, hogy a jelenség igenis létezik, bármennyire is tömeghisztériának akarják beállítani ezt a hivatalos szervek. Mindennek ellenére azonban még mindig sötétben tapogatóznak a titokzatos hangok eredetét illetően. Számos elméletet állítottak fel, némelyik elég hihető, mások pedig eléggé vadak. De lássuk mik is ezek:

  • Ipari tevékenység. Első hangzásra hihetőnek tűnik, de sok esetben olyan helyen is észlelték a jelenséget, ahol nem voltak a közelben ipari komplexumok.
  • Elektromos hálózat, trafóház, wifi. Itt is a távoli helyek jelentik a problémát, bár létezik olyan, hogy wifi allergia, ahol az elektromágnesen mezőkre érzékeny emberek hasonló kínokat élnek át, mint a huzamosabb ideig Hum-ot hallgatók.
  • Idegen lények jeleket sugároznak a Földre, amit az erre érzékeny emberek zúgásként érzékelnek. Ez persze ellenőrizhetetlen állítás.
  • Alacsony frekvenciájú elektromágneses sugárzás. Az észlelő személyek pont arra a hangsávra érzékenyek. Ezért nem hallja mindenki. Ha az állítás igaz, az eredete még így sem ismert.
  • Amikor az agy, hangok hiányában is hangot érzékel. Egyfajta érzékcsalódás. Ezzel csak az a baj, hogy a Hangot hallók jó részének tökéletes a hallása és soha nem tapasztalt tinnitust.
  • Szeizmikus tevékenység, mikrorezgések, földrengés. Elképzelhető, de eddig ezt sem sikerült igazolnia senkinek.
  • HAARP. Az egyik legelterjedtebb összeesküvés elmélet. Egy arra alkalmas sugárzóállomással akarják egyes nagyhatalmak befolyásolni az emberek gondolkodását. Természetesen ezt sem tudta senki bebizonyítani.
  • Az egyik legújabb elmélet szerint a gravitációs hullámok, amelyeknek létezését nemrég be is bizonyították, gerjesztik az egész Földön észlelhető rejtélyes hanghullámokat. Ezt azonban egyelőre még nem vizsgálta senki.

Az elmúlt 60 évben, mióta a jelenség ismert, az őrjítő hang elleni védekezésnek egyetlen módja vált csak be: a szenvedő alanyoknak fehér zaj-gépeket kell használniuk. A statikus hangok ugyanis elnyomják az idegesítő hanghullámokat.

A rejtély azonban azóta sem oldódott meg. Az interneten pedig egyre csak gyűlnek a titokzatos hangot bemutató videók, és mindenki csak találgat. Talán egyszer fény derül az igazságra…

 

 

forrás: ripost.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top