Kezdőoldal / Egyéb / ÚJABB TITKOKAT LEPLEZTEK LE AZ 51-ES KÖRZETRŐL
ÚJABB TITKOKAT LEPLEZTEK LE AZ 51-ES KÖRZETRŐL

ÚJABB TITKOKAT LEPLEZTEK LE AZ 51-ES KÖRZETRŐL

Nem csak ufókat, hanem titokban megszerzett orosz repülőgépeket is őrzött a CIA a nevadai sivatagban.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) idén nyáron ismerte el először – egy korábban titkosított besorolású dokumentum nyilvánosságra hozatalával – az 51-es körzet létezését. Nemrég újabb dokumentumok váltak nyilvánossá a nevadai sivatagban lévő, szigorúan őrzött, titkos katonai bázissal kapcsolatban.

area51-300x205

A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években keltezett iratokat a George Washington Egyetem nemzetbiztonsági levéltárának honlapján publikálták néhány napja beszkennelve, letölthető formátumban.

Mit keresnek itt ezek a repülők?

A hatvanas évek végén keltezett dokumentumokból az is kiderül, hogy a nevadai katonai bázison titkos úton beszerzett szovjet gyártmányú MiG-21-es és MiG-17s típusú, az ötvenes években kifejlesztett vadászgépek tesztelése is folyt titokban.

Az orosz vadászgépek tesztelésével és szétszerelésével az amerikai hírszerzés megismerhette az ellenséges Szovjetunió által használt technológia gyengeségeit és teljesítménybeli korlátait. Ezek az információk a hidegháború alatt kulcsfontosságúak voltak.

Le tudnánk leplezni magunkat?

Az egykor titkos besorulású dokumentumok egyikében annak lehetőségét vizsgálták a CIA munkatársai, hogy a Nemzeti Felderítő Iroda (National Reconnaissance Office, NRO) fotózza le az 51-es körzetet U-2-es kémrepülőgépével vagy a Corona nevű kémműholddal.

Az USA-n belüli kémkedés ötlete biztonsági okokból merült fel. A felvételek elemzésével az amerikaiak arra akartak rájönni, hogy az oroszok Szputnyik 13-as kémműholdja vajon mit láthat a nevadai sivatag egyik kiszáradt tava mellett lévő területből. Az NRO munkatársainak nem árulták volna el előzetesen, hogy mit fotóznak, az ő feladatuk az lett volna, hogy kémfelvételeikből megállapítsák, az adott területen vajon milyen fajta tevékenység folyik.

A bázis lefotózására végül véletlenül került sor: egy 1974. áprilisi dokumentum szerint az 1973 és 1975 között a Föld körül keringő Skylab űrállomás asztronautái véletlenül fényképezték le az 51-es körzetet (pedig a dokumentum szerint határozott utasításuk volt arra, hogy a kiszáradt Groom Lake környékén még véletlenül se fotózzanak). Egy másik dokumentumban William Colby, a CIA akkori vezetőjének megjegyzése is olvasható, aki szerint nem kell aggódni, mert ha a szovjetek akarják, saját műholdjaikkal lefotózhatják a területet.

A Space Review űrhajózási hírportál cikke szerint a felvétel végül a NASA egyik archívumába került, ahol csak évtizedekkel később, jóval a hidegháború lezárulta után szereztek tudomást létezéséről.

Tudták, mikor figyelnek az oroszok

A Space.com hírportálnak az előbbi cikk szerzője, az űrkutatás történetével foglalkozó Dwayne Day úgy nyilatkozott, hogy ismeretei szerint az oroszok valóban képesek voltak műholdas megfigyelésre, így az 51-es körzet felszállópályáit is felismerhették.

A CIA számára viszont ismert volt a szovjet kémműholdak keringési pályája, így a titkos repülőgépekkel végzett teszteket mindig olyan időszakra időzíthették, amikor ezek éppen nem láthattak rá a körzet térségére.

forrás: tudnodkell.info

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top