Kezdőoldal / Érdekesség / Tudtad? – Így keletkezik a hópehely
Tudtad? – Így keletkezik a hópehely

Tudtad? – Így keletkezik a hópehely

Az American Chemical Society által készített videóból kiderül, hogy ezek a meglepően összetett és szép formák jégből állnak, ami hatszögletű kristályokba rendeződik.

A hópehely kialakulása a videó szerint egy felhőkben szálló porszemmel kezdődik (pontosabban a tizedmikron nagyságú, pornál több nagyságrenddel kisebb méretű, finom eloszlású aeroszol részecskékkel), amelyre rárakódik a levegőben található vízpára. Ez zuhanás közben jéggé fagy, és hatoldalú testté formálódik. Az ismert formák ezután azért alakulnak ki, mert az éleken gyorsabban nő a jég mennyisége. Az eredmény egy hatszög, amely tovább növekszik, amikor a hőmérséklet eléri a mínusz 12 Celsius-fokot. A hideg és meleg levegő váltakozása tovább növeli a fraktálszerűen gyarapodó hópelyhet.

A közhiedelem szerint nincs két egyforma hópehely. A tudósok szerint ez valószínűleg igaz a nagyobbakra. A kisebb, korai szakaszban lévő, egyszerűbb kristályok azonban lehetnek egyformák. A folyamatosan változó környezetnek és a H2O rengetegféle kristályba rendeződési lehetőségének köszönhetően azonban az biztos, hogy nagyon sok fajta hópehely érheti el a talajt.

 

 

 

 

forrás: index.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top