Kezdőoldal / Érdekesség / 40 ELKÉPESZTŐ TÉNY AZ EMBERI TESTRŐL
40 ELKÉPESZTŐ TÉNY AZ EMBERI TESTRŐL

40 ELKÉPESZTŐ TÉNY AZ EMBERI TESTRŐL

Azt hisszük, jól ismerjük a testünket, pedig újra és újra derülnek ki róla olyan információk, amelyeket rendkívül nehéz elhinni. Íme 40 meglepő, de igaz állítás lelkünk szentélyéről!

 

A hegedű nem zeng magában, csak ha értelem szólaltatja meg.
Az emberi test is hegedű.

/Gárdonyi Géza/

1. Az ujjaink olyan érzékenyek, hogy ha a Föld méretével megegyező nagyságúak lennének, akkor is meg tudnánk állapítani a különbséget egy autó és egy ház között.

2. A testünkben futó erek együttesen olyan hosszúak, hogy két és félszer tudnánk velük körbetekerni a Földet.

3. Nem csak a sas szeme éles, hanem a miénk is: ha a Föld egy ház lenne, és gyújtanának benne egy gyertyát, 48 km-es távolságból is észrevennénk.

4. Azok a bizonyos idegsejtek kb. 400 km/h-s sebességgel száguldoznak az agyunkban – gyorsabban, mint egy Forma 1-es versenyautó.

5. Bár nem tudjuk elképzelni, hogy nézhet ez ki, de állítólag igaz: amikor elpirulsz, a gyomorfalad is pironkodik.

6. Az emberi agy képes akár 1000 szót is elolvasni egy perc alatt.

7. Amikor szerelmesek vagyunk, az agyunk pontosan ugyanazt a neurotranszmitterekből és hormonokból álló “koktélt” készíti el, mint ami az amfetamin hatása alatt önti el a testünket. Ilyenkor felgyorsul a szívverésünk, izgatottak leszünk, és alig tudunk aludni. Ismerős érzés, ugye?

8. Egy felnőtt embert 7 oktillió (7,000,000,000,000,000,000,000,000,000) atom alkot. Összehasonlításképp: “pusztán” 300 billió (300,000,000,000) csillag van a galaxisban.

9. Akár hiszitek, akár nem, jó esélyekkel menekülhetünk meg egy feldühödött oroszlán elől, ugyanis mi, emberek vagyunk a legjobb hosszútávfutók az egész világon. Gyorsabban sprintelünk, mint bármely négylábú állat!

10. Egy ember összes haja együttesen olyan erős, hogy akár 12 tonnát is elbír.

11. Testünk 30 perc alatt annyi hőt termel, amely képes felmelegíteni fél gallon vizet.

12. Kb. annyi szőr van a testünkön, mint a csimpánzoknak – és bár ez elsőre rosszul hangzik, az megnyugtathat mindenkit, hogy a többségük láthatatlan, és nincs is rájuk különösebben szükségünk.

13. Azok az atomok, amelyek az emberi testet alkotják, ugyanazok, min amelyek a 13,7 billió éve keletkezett úgynevezett “Nagy bummot”. A “Nagy bumm”, angolul The Big Bang, vagyis az ősrobbanás a kozmológiában egy olyan tudományos elmélet, amely szerint a világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki.

14. A csontjaink pontosan olyan erősek, mint a gránit – egy matchbox méretű csont akár kilenc tonna súlyt is elbír.

15. Ha az emberi agy egy számítógép lenne, akkor 38 ezer trillió művelet elvégzésére lenne képes egy perc alatt. A világ legokosabb számítógépe, BlueGene ennek mindössze 0,002%-át tudja végrehajtani.

16. Gondoltátok volna? Az emberi DNS 50%-ban megegyezik a banánéval.

17. Testünk minden percben 24 millió sejtet termel, ami azt jelenti, hogy minden 13. percben “előállítjuk” az USA teljes lakosságát – sőt még többet is.

18. Az emberek a bioluminesszenciának (egy élő organizmusban lezajló kémiai reakció fény kibocsátásával jár) köszönhetően izzanak a sötétben. Ez a fényesség azonban ezerszer gyengébb, mint amennyit az emberi szem képes meglátni.

19. Minden hónapban lecseréljük a bőrünket – igen, jól olvastad, új “borítás” 30 naponként.

20. A vérünk egy nap alatt majdnem 20 ezer km-t utazik a testünkben.

21. Az agyunkban lévő neuronok pontosan ugyanúgy kapcsolódnak össze, mint ahogy az univerzum felépül.

22. A szaglás, a hallás, a látás, az érintés és az ízlelés mellett még pontosan 15 “érzékünk” van, többek között az egyensúly, a hőmérséklet, a fájdalom, az idő, a szomjúság és a teltség érzése.

23. Hitted volna, hogy kicsivel gazdagabb vagy, mint gondolnád? Az emberi testben ugyanis 0.2 mg arany leledzik.

24. Bár az agyunk a testünk súlyának mindössze 20%-át teszi ki, az általunk felvett az oxigén-és kalóriamennyiség 80%-ára szüksége van.

25. Egyes nők több színt látnak másoknál. Az átlagos színreceptor-szám a három lenne, de az előbb említett különleges személyeknek négy vagy akár öt is lehet, így többféle árnyalatot képesek felfedezni.

26. Attól függően, hogy miért sírunk, különböző könnyeket termelünk.

27. Az orrunk és a fülünk életünk végéig nőnek.

28. Reggelente majdnem egy centivel vagyunk magasabbak, mint este.

29. A fogunk az egyetlen a testünkön, amely nem képes megjavítani önmagát.

30. Mikor az ember világra jön, 300 csontja van, felnőtt korában azonban már csak 206.

31. A magány fizikailag is fájdalmas. Azért törekszünk arra, hogy társaságban legyünk, és találjunk valakit, akit szerethetünk, hogy kivédjük az egyedüllét okozta megpróbáltatásokat

32. Egy jó sírás valóban olyan a testnek, mint a száraz veteményesnek egy kiadós eső: tudományos tények bizonyítják, hogy fellazítja stresszes lelkünket, és segít kiengedni a dühöt, és a haragot.

33. Tüsszentéskor minden testi funkció megáll – még a szívdobogás is! Ez az oka annak, hogy nem tudunk nyitott szemmel prüszkölni.

34. Az ember legerősebb izma a nyelvizom.

35. Minél hidegebb helyen alszunk, annál nagyobb az esélye, hogy rosszat álmodunk.

36. 30 éves korunk után fokozatosan csökkenni kezd a magasságunk.

37. Egy kisgyermek sokkal többet nő tavasszal mint bármelyik másik évszakban.

38. A fogzománc a legkeményebb alkotórésze a testünknek.

39. A terhesség első hat hetében – bármilyen meglepő – egy hangyányi különbség nincs férfi és nő között.

40. Bár valószínűleg mindenféle tudományos kutatás nélkül is rájöttetek, mi azért megerősítjük bennetek: a talpunkon helyezkedik el a legtöbb izzadtságmirigy.

 

 

forrás: netextra.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top