Kezdőoldal / Érdekesség / A kapcsolatfelvétel ellen emelt szót a legutóbbi fizikai Nobel-díjas
A kapcsolatfelvétel ellen emelt szót a legutóbbi fizikai Nobel-díjas

A kapcsolatfelvétel ellen emelt szót a legutóbbi fizikai Nobel-díjas

Mintha máris küszöbön állna a dolog, annyira felkapott téma lett manapság a kapcsolatfelvétel. Lassan szinte mindenki, akinek számíthat a véleménye a témában, megszólal és elmondja, mit gondol a földönkívüli intelligens civilizációkkal történő kontaktusteremtésről. A dolog legutóbb egy olyan fórumon merült fel, ahol néhány évvel ezelőtt még egyenesen istenkáromlásnak számított volna ilyesmit akár csak egy négyszemközti beszélgetésen is szóba hozni.

A Nemzetközi Csillagászati Unió, a csillagász szakma legrangosabb szervezete, amelynek augusztus 31-én véget ért 28. rendes közgyűlésén, nem kisebb tekintély, mint a Nobel-díjas Brian P. Schmidt mondta el a véleményét, az idegenekkel történő esetleges kapcsolatfelvételről.

ufo-nobel_dijas

– Úgy vélem, nem feltétlenül a legokosabb dolog elárulni az idegeneknek, hogy hol vagyunk, mert koránt sem biztos, hogy egy személyes találkozó jól sülne el. – mondta az amerikai születésű ausztrál csillagász és fizikus, aki jelenleg az Ausztrál Nemzeti Egyetem Mount Stromlo Obszervatóriumának asztrofizikusa. Schmidtet, a táguló világegyetemmel kapcsolatos kutatásai elismeréseként Saul Perlmutter és Adam Riess amerikai csillagászokkal közösen 2006-ban a csillagászati Shaw-díjjal, 2011-ben pedig a fizikai Nobel-díjal tüntették ki.

– Bár, a földönkívüliek miatt talán addig nem is kellene aggódnunk, amíg ennek a hatalmas univerzumnak ’A ’ pontjából ’B’ pontjába oly sokáig tart eljutni. De adott esetben akár megtörténhet, hogy egyszer csak felbukkannak. – mondta a neves tudós, aki kutatásai alapján úgy véli, az egyre nagyobb ütemben táguló univerzumban, egyre nehezebb lesz a távolságokat átutazni, ugyanis ahogy telik az idő, és egyre tágul a tér, úgy egyre kevésbé valószínű, hogy valaha is összefutunk a világegyetem más intelligens lakóival.

– Az univerzum jövője ködbe vész. A dolgok egyre gyorsabbak és gyorsabbak, és ami az idegenek utáni kutatást illeti, egyre nehezebb dolgunk lesz. Talán soha nem is fog megtörténni. Ráadásul a hozzánk hasonló létformák valószínűleg igencsak ritkák az univerzumban. – fejtette ki előadásában a fizikus.

Stephen-Hawking-006

2010-ben Stephen Hawking, az világ egyik legismertebb elméleti fizikusa arra figyelmeztetett, hogy talán nem kéne olyan eszeveszettül keresgélnünk a földönkívüli intelligens életet, és pláne nem kellene erőltetni velük a kapcsolatfelvételt, mivel valószínűleg csak a különféle erőforrásokban, ásványi anyagokban gazdag Földünkre fáj a foguk.

Schmidt egyetértett Hawkinggal, és úgy véli, a tudósoknak inkább más dolgok miatt kellene aggódniuk: – Az a helyzet, hogy a napunk már csak mintegy négy milliárd évig fogja energiával ellátni a Földet és a Naprendszerünket, utána ilyen formájában megszűnik létezni. Ezért inkább – a Nobel-díjas fizikus szerint – a következő nagyjából nyolcszáz millió év alatt ki kell találnia az emberiségnek, hogy miként fog megküzdeni ezzel a problémával.

forrás: ittvannak.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top