Kezdőoldal / Képek / A világ 15 legbizarrabb természeti formája
A világ 15 legbizarrabb természeti formája

A világ 15 legbizarrabb természeti formája

Törött tündérkémény, Törökország

A Törökország középső részén található Kappadókia egyike a világ legfurcsább tájainak. A számtalan vulkáni kúpnak otthont adó vidék legkülönlegesebb formái közé tartozik az erózió miatt meghasadt tündérkémény is, melynek látványát a sajátos formák okozta fénytörés révén létrejövő szivárvány teszi különlegesebbé.

 

Mozaikpadló, Tasmania

A Tasmania partjainál húzódó Tessellated Pavement, vagyis a világ legnagyobb mozaikpadlója az egyik legfurcsább olyan természeti forma, mely az erózió révén jött létre. A kisebb darabkákra töredezett föld apránként omlik a tengerbe, ami a tektonikus mozgások mellett a homok és a hullámok felszínformáló erejének köszönhető.

 

Palacsintakövek, Új-Zéland

Az Új-Zéland déli szigetének nyugati partjainál található Punakaiki, mely a Paparoa Nemzeti Park szélén fekszik, úgynevezett palacsintakövei révén vált világszerte ismertté. Az erősen erodálódott mészkövekkel borított terület sziklái úgy festenek, mintha csak hatalmas adag rakott palacsinták lennének.

 

Az Óriás útja, Írország

A Világörökség részét képező, észak-írországi Giant’s Causeway hatvanmillió évvel ezelőtt keletkezett, amikor is a vulkánkitörések során hatalmas mennyiségű bazalt türemkedett e felszínre, majd, miközben kihűlt, körülbelül 37 ezer nyolcszögletű oszlopra töredezett szét. A legendák szerint azonban egy óriás harcos építette, hogy eljusson szerelméhez.

 

Moeraki teknőskövei, Új-Zéland

Az új-zélandi Koekohe-tenger partján sorakozó hatalmas, lekerekített Moeraki-sziklák eredete az őstengerekhez köthető, kialakulásuk folyamata pedig az igazgyöngyökéhez hasonló. A teknőspáncélhoz hasonló nagyobb példányok akár több tonnát is nyomhatnak, szélességüket tekintve pedig a három méteres darabok sem ritkák.

 

Kristálybarlang, Mexikó

A mexikói Naica bányarendszer legismertebb terme a 2000-ben felfedezett Cueva de los Cristales, mely az elzártságnak és az állandó nyomásnak köszönhetően tökéletes szerkezetű, lélegzetelállítóan hatalmas, közel 600 ezer éves kristályoknak ad otthont.

 

Kliluk pöttyös tava, Kanada

Kanada egyik legkedveltebb turistalátványossága a Kliluk-tó, melynek színe az év során folyamatosan változik, majd nyáron, amikor a nagy melegnek köszönhetően a víz elpárolog, a benne található gyógyító ásványi anyagok pedig kikristályosodnak, fehér, zöld és sárga medencék százai alakulnak ki, pöttyös formákat hozva létre a tóban.

 

A Fantasy Canyon sziklái, USA

Az Amerikai Egyesült Államokban, Utah-ban található terület 45 ezer négyzetkilométerén a világ legegyedibb geológiai formái csodálhatóak meg. Az ördög játszóterének nevezett kanyon sajátos sziklaalakzatai a különféle kőzettípusok eltérő erodálódásának következtében jöttek létre.

 

A bűnbánó hó, Argentína

Az Andok magasabb területein megtalálható bűnbánó hómezők nevüket – Penitentes – csuklyás vezeklőkhöz hasonló formáikról kapták. A néhány centiméterestől egészen az öt méteres nagyságig terjedő tüskés, hó és jég alkotta képződményeket, melyek szorosan egymás mellett sorakozva, a Nap felé fordulnak, a fagyás és olvadás sajátos dinamikája alakította ki.

 

A Hullám, USA

Az amerikai egyesült államokbeli egyedülálló mészkőformáció Arizona és Utah határától nem messze, a Coyote Buttes lejtőin csodálható meg. A vibráló színekben játszó, hullámzó kövek vidéke a jurakorban, mintegy 190 millió évvel ezelőtt alakult ki a szél és az eső felszínformáló munkája révén.

 

Goblin Valley koboldjai, USA

Az amerikai Utah állambeli Koboldvölgy Földünk egyik legkülönlegesebb tája, mely az itt forgatott Star Trek révén vált a turisták kedvelt célpontjává, de több zenekar, például a The Killers egyik videoklipjében is szerepelt. A furcsa sziklaalakzatok közül a magányos szikláról letekintő három stróman a legismertebb.

 

Vale de Lua, Brazília

A magyarul a Hold völgye nevet viselő Vale de Lua természetes medencéit és sziklaformációit az itt elhaladó folyó formálta különlegesre. A Chapadánál található furcsa táj alakzatai a világ legősibb hasonló jellegű képződményei.

 

Rio Tinto, Spanyolország

A Spanyolország délnyugati részén található Rio Tinto, vagyis a híres savas, vörös tó színét annak köszönheti, hogy bányászati kincsekben igen gazdag terület mellett teszi meg útját. A folyó különlegessége továbbá, hogy parányi mikrobái miatt a kutatók úgy tartják, a helyszínen a Marson lévő körülményekhez hasonló állapotok modellezhetők.

 

Beppu hőforrásai, Japán

A Japánban található Beppu körül több mint 3500 gejzír és hőforrás található, melyek egytől egyig vörösen izzó, élénk színekben pompáznak, köszönhetően a bennük fortyogó ásványi anyagoknak. A földi pokolként is emlegetett terület ennek ellenére kedvelt fürdőhely.

 

A Black Rock Desert hőforrásai, USA

Az amerikai egyesült államokbeli Nevadában elterülő Black Rock Desert földöntúli hőforrásai turisták százezreit vonzzák a kietlen, sivatagi vidékre. A különféle ásványi anyagok és mikroorganizmusok miatt káprázatos színekben játszó gejzírek magántulajdonban állnak, így évente csak néhány alkalommal látogathatóak.

 


 

 

 

 

 

forrás: femina.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top