Kezdőoldal / Egyéb / Az egyik legsúlyosabb ipari katasztrófa az indiai Bhopalban (18+)
Az egyik legsúlyosabb ipari katasztrófa az indiai Bhopalban (18+)

Az egyik legsúlyosabb ipari katasztrófa az indiai Bhopalban (18+)

1

Csaknem harminc éve, 1984. december 3-án történt a történelem egyik legsúlyosabb ipari katasztrófája. Az indiai Bhopálban, a rovarirtó szereket gyártó Union Carbide üzeméből mintegy 42 tonna mérgező anyag került a levegőbe. Az elszabaduló mérges gáz, a metil-izocianát volt, ami több mint 10.000 azonnali halálos áldozatot követelt, ezenfelül pedig több százezren szenvedtek maradandó egészségkárosodást.

416

A Union Carbide 1969-ben épített gyárat az indiai városban, ahol a rovar- és gyomirtó szerek gyártásához az erősen mérgező, de igen olcsó metil-izocianátot (MIC) használta. Óvintézkedések alig történtek, a biztonsági rendszert takarékossági okokból pedig ki sem építették.

281

A katasztrófa leírása

Hajnalban a Union Carbide üzeméből fehér felhő szállt fel. Senki nem sejtette, hogy ez a kis képződmény hamarosan emberek ezreinek halálát okozza. A mérgező felhő rövid idő alatt ráterült a város jelentős részére, és a szélcsendben kb. 40 négyzetkilométernyi területen nagy mérgezőanyag-koncentráció alakult ki. Az emberek arra ébredtek, hogy nem kapnak levegőt, fuldokolnak. Pillanatok alatt pánik tört ki, sérültek ezrei lepték el a kórházakat. Az orvosok azt azonnal megállapították, hogy mérgezéssel van dolguk, azonban a mérgező anyag mivoltáról semmit nem tudtak. Sokaknak nem volt erejük arra sem, hogy orvoshoz menjenek. Az áldozatok egyharmada gyermek volt. A hivatalos vizsgálat hónapokat vett igénybe, és egymásnak ellentmondó megállapításokat tartalmazott. Egyértelmű magyarázatot nem találtak a balesetet kiváltó okra.

A gyárat a baleset után bezárták, de azóta sem történt meg a környezeti károk felszámolása. A gyár vezetőit ugyan letartóztatták, ám tényleges felelősségre vonásuk elmaradt, a cég pedig 1989-ben peren kívül, mindössze 470 millió dolláros kártérítést fizetett az indiai államnak (az eredeti követelés 3,3 milliárd dollár volt).

FIGYELEM! MEGRÁZÓ, FELKAVARÓ KÉPEK!

2 (1)

6 (1)

India gas tragedy

8 (1)

9 (1)

10 (1)

11 (1)

12

13

25

14

26

23

24

22

A Legacy of Suffering, Bhopal

21

27

forrás: erdekesvilag.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top