Kezdőoldal / Egyéb / Elképesztő NASA-fotó Tejútrendszerünkről
Elképesztő NASA-fotó Tejútrendszerünkről

Elképesztő NASA-fotó Tejútrendszerünkről

Egyetlen elképesztő panorámaképbe sikerült beleszorítania a NASA-nak a teljes Tejútrendszert. A panorámaképhez a NASA “infravörös szemű” Spitzer űrtávcsöve tíz éven keresztül több mint kétmillió felvételt lőtt el, és ezek összeolvasztásának végeredménye az óriási méretű, 6 GB-os kép.

S hogy mi van ezen a 6 GB-os fotón? Legalább 300 milliárd csillag (galaxisunk csillagainak körülbelül a fele), közülük jó pár több mint 13 milliárd éves, ahogy benépesítik a mintegy 100 ezer fényév átmérőjű Tejútrendszert.

image.aspx

A legnagyobb felbontású kép nyolc részre lett bontva, a részképek 67 500 pixelesek. Ha valaki elég elszánt, akár le is töltheti a RAW fájlokat, és összefűzheti ezeket, azonban ha nyomtatni si akarna, azt azért gondolja át, hogy a végeredmény egy majdnem 46 méter széles, viszont mindössze 1,2 méter magas nyomat lenne.

A teljes felbontású fotó mellett a NASA elérhetővé tett egy sor interaktív képrészletet is, amelyeket mozgathatunk, az egérgörgőt használva beléjük nagyíthatunk, „célállomásokat” választhatunk, azaz nem mindennapi sétát tehetünk valóban tágabb környezetünkben.

forrás: hvg.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top