Kezdőoldal / Egyéb / Ijesztő mendemondák
Ijesztő mendemondák

Ijesztő mendemondák

A világ legismertebb legendái, amelyekben a mai napig hisznek az emberek.

Pinkypinky

Minden népnek megvannak a maga rémtörténetei, amelyek közül néhányat átvettek más kultúrák. Ezeknek a mendemondáknak legtöbbször nincs valóságalapja, ennek ellenére még ma is vannak, akik a „jobb félni, mint megijedni” elvet vallják ezekkel kapcsolatban.

Éjjeli sugdolózás: Nagyon sok legenda kapcsolódik ehhez a szokáshoz. Az egyik ilyen szerint, az éjjeli sugdosás szellemeket és kígyókat vonz, míg Japánban úgy tartják, hogy a gyerekrablókat vonzza be, aki éjjel sugdolózik. Törökországban viszont attól félnek, hogy az ördög jelenik meg a házban.

Az elalvás kockázata: Az alvás egy veszélyes tevékenység, hiszen olyankor kiszolgáltatottak vagyunk, éppen ezért fűződik hozzá számtalan mendemonda. Sokan abban hisznek, hogy a hálóban tartott növények elszívják az oxigént.

Régen úgy tartották, hogy alvás közben a lélek elhagyja a testet, ezért könnyen meghalhatunk, ha hirtelen felriadunk. Holdfényben pedig tilos volt aludni, mert az őrületet és vakságot okozott a hiedelem szerint. Tükörrel szemben sem jó ötlet aludni, mert a negatív energiák megtapadnak azon, és visszajönnek hozzánk éjjel.

Újszülött babák: Anno gyakori volt a csecsemőhalálozás, ezért Oroszországban például 40 napig nem láthatták idegenek a babát, akit a házból sem lehetett kivinni. A keresztény tradíciók szerint pedig nagyon kell vigyázni a babákra addig, amíg meg nem keresztelik őket, hiszen addig nem juthatnak a mennyországba, amíg a szertartást meg nem tartják. A Dominikai köztársaságban úgy gondolták, hogy a gyerek később megőrül, ha valaki üres bölcsőt ringat.

sleep

Az ördögök velünk költöznek: Koreában él az a mendemonda, amely szerint, ha új lakásba költözünk, akkor a régi otthonunkban tanyázó szellemek és ördögi lelkek elbújnak a költöztető kocsiban, a cuccaink között, és beköltöznek velünk az új lakba. Persze minden hónapban vannak biztonságos napok, amelyeken ezek a rosszindulatú lelkek nem figyelnek. Néhány költöztető cég meg is jelöli ezeket a naptárban.

Pinky Pinky: 1994-ben városi legendaként kezdődött a történet Dél-Afrikában. A mendemonda úgy szólt, hogy az általános iskolák mellékhelyiségében él egy szörny, ami megtámadja, és megerőszakolja a lányokat, ha rózsaszínt viselnek. Anno hatalmas hisztériát okozott a legenda, és többen látni vélték a szörnyet. Ma már senki sem hisz Pinky Pinky létezésében.

Megláthatjuk jövendőbeli férjünket: Nálunk is ismert az a szokás, amely szerint október 31. éjszakáján éjfélkor be kell állnunk a tükör elé, a sötétben, a hátunk mögött égnie kell egy gyertyának, majd a tükörben a saját arcunkat kell néznünk, miközben beleharapunk egy almába, és lassan fésüljük a hajunkat. Ha elég sokáig koncentrálunk, akkor megpillanthatjuk a jövendőbeli férjünket.

Egy másik verzió arról szól, hogy meg kell hámozni egy almát úgy, hogy a héja ne szakadjon meg, majd ezt dobjuk át a bal vállunk felett. A héj meg fogja mutatni a leendő férjünk nevének kezdőbetűit.

Halott kezek: A néphit úgy tartja, hogy a halott emberek keze ki tud gyógyítani bárkit abból a betegségből, amelybe ő belehalt. Ha a beteg megérintette a halott kezét, akkor utána le kell feküdnie. Állítólag az ágynemű, amiben elhunyt az illető, szintén tartalmazza a gyógyító erőt.

Holttestek nyitott szemmel: Régi hiedelem, hogy az a halott, akinek a szeme nyitva, keres valakit, akit magával vihet a túlvilágra. Általában a saját családjából választ „útitársat”. A britek ennek megelőzésére két pennyt tettek az elhunyt szemére, míg a görög mitológiában a halott szájába helyeztek pénzt, hogy ki tudja fizetni a révészt, aki átvitte a Styx folyón a túlvilágra. Egy másik legenda szerint, egy halottnak akkor marad nyitva a szeme, ha nem nyugodott meg.

love

A halál csengője: Jól figyeljünk, ha kopognak, mert a mendemonda szerint, ha kopogás hallatszik az első ajtón, de senki sem áll előtte, akkor pár percig nyitva kell hagyni az ajtót, hogy a jó lélek bejöhessen.

Amennyiben több kopogást hallunk, akkor ne nyissuk ki, még akkor se, ha éjjel folytatódik a kopogás, mert más esetben az ördögöt eresztenénk be a házba. Ha először három kopogás hallatszik, akkor egyáltalán ne nyissunk ajtót. Amikor feltalálták csengőt, akkor arra is kiterjedt a hiedelem, amely szerint, ha a csengő folyamatosan cseng, akkor valami borzalmas fog történni.

Rágózás éjfél után: Sok kultúrában él a mendemonda, amely szerint, ha egy kisbaba végigsírja az estét, akkor az halált jelez. Törökországban egy ennél furcsább legenda létezik. Ott úgy hiszik, hogy éjfél után azért nem szabad rágózni, mert az rothadó hússá változik a szánkban.

(Forrás: bizzariummagazin)

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top