Kezdőoldal / Egyéb / Ilyen volt régen a Mars! [VIDEÓVAL!]
Ilyen volt régen a Mars! [VIDEÓVAL!]

Ilyen volt régen a Mars! [VIDEÓVAL!]

Mindeddig nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a Mars valamely rejtett zugában létezik-e élet. Netán valaha egyáltalán megjelente- élet a bolygón.

Az viszont szinte biztos, hogy a ma mostoha körülmények valaha az élet számára sokkal kedvezőbbek lehettek. A NASA videója két percben foglalja összeszomszédunk négymilliárd évét. Alább pedig egy “lehetőség”, amellyel ismét életre kelhetne a poros, idegen táj.

Csillagászati léptékkel nem elhanyagolható, 1:2000-hez az esélye annak, hogy jövő októberben a Marsba csapódik a 2013 A1 jelű üstökös. Az objektum magjának átmérője 1-3 kilométer lehet, sebessége pedig 56 kilométer másodpercenként.

A becsapódással egy hatalmas éghajlati kísérlet veheti kezdetét, aminek során rengeteg por, homok, víz és egyéb anyagok jutnának a Mars felső légkörébe. Ennek eredményeként a mostaninál melegebb és nedvesebb levegőjű bolygó jöhetne létre. Az ütközés ugyanis egyfajta „terraformálási” lavinát idézhetne elő.

A légkörbe kerülő por üvegházhatást váltana ki, ami miatt felmelegedne a bolygó légköre. Ez újabb, szintén üvegházhatású anyagok felszabadulását idézné elő, megolvadnának a felszín alatti vízkészletek, és a folyamat önmagát erősítené tovább. Különösen szerencsés, hogy a tervek szerint az idén novemberben elindítandó legújabb Mars-szonda éppen néhány héttel az üstökös előtt áll a bolygó körüli pályára. Így ha nem is magát az ütközést, illetve a közeli elhaladást, de az azt követő eseményeket már biztosan vizsgálni tudja.

Addig azonban marad a lenyűgözően vad táj:

forrás: hir24.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top