Kezdőoldal / Érdekesség / Óriási lyuk tátong a tó közepén, hogy miért? Olvasd el a cikket! Képek és videó!
Óriási lyuk tátong a tó közepén, hogy miért? Olvasd el a cikket! Képek és videó!

Óriási lyuk tátong a tó közepén, hogy miért? Olvasd el a cikket! Képek és videó!

Dimenziókapu? A természet túlfolyója? A képekből kiderül!

Bámulatos látványnak lehetnek szemtanúi a portugál Serra de Estrela hegységben túrázók. Az itt található tó közepén ugyanis egy különleges lyuk tátong: a Covão dos Conchos. Az egyedülálló képződményt a természet csodájának gondolhatnád, azonban a valóság még érdekesebb: az alábbi képekből kiderül az igazság.

 

A Covão dos Conchos távolabbról egy óriási víznyelőhöz hasonlít, mások dimenziókaput látnak benne, vagy a Föld középpontjába vezető titkos alagutat, a nem mindennapi képződmény azonban egyfajta túlfolyóként működik a természetben.

Közelebbről nézve a lyuk egy hatalmas örvényhez is hasonlít, melynek peremén látványos vízesések figyelhetőek meg. Az ámulatba ejtő látványosság megszületése azonban nem cél nélkül történt.

A lyuk egy helyi vízerőműrendszer része, melyet 1955-ben építettek, és bár a kinézete inkább arra engedne következtetni, hogy egy épített gát beomlását követően alakult ki, erről szó sincs. De vajon milyen funkciót tölt be, és hova tűnik a lefolyó víz?

Talán nem meglepő, hogy a lyuk csak a kezdet: az építmény belsejében több mint másfél kilométeres alagút tátong, amely a Ribeira das Naves elnevezésű folyóból érkező vizet a Lagoa Compridába vezeti el.

A titokzatos képződményre három turista hívta fel a világ figyelmét egy kihívást követően: a magashegységben szinte teljes felszerelés nélkül tett, kétórás túrájuk során filmezték le ezt a misztériumot. Videójuk vírusszerűen terjedt a világhálón, míg végül a furcsa látványosság a táj kincseinek részévé avanzsálódott.

A vidékre rengeteg turista szeretne eljutni, ám a magashegység éghajlati viszonyaiból eredő, majdnem állandó hótakaró miatt nem könnyű megközelíteni azt. A helyi rendőrség pedig azonnal le is zárja a mesterséges víznyelőhöz vezető utat, amint veszélyesnek értékeli azt. Egy drónnal készült videót is megnézhetsz a különleges látványosságról:

(Videó forrása: youtube.com)

 

forrás: femina.hu


Ez is érdekelhet még:

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top