Kezdőoldal / Egyéb / Rejtélyes rádió jeleket észleltek 11 milliárd fényévnyire!
Rejtélyes rádió jeleket észleltek 11 milliárd fényévnyire!

Rejtélyes rádió jeleket észleltek 11 milliárd fényévnyire!

Újdelhi: Egy nemzetközi kutatócsoport rejtélyes rádióhullám kitöréseket észlelt, mely 11 milliárd fényévnyi távolságból származik.

Magnetar-magnetár-neutroncsillag-rádió kitörés-új világtudat

Hat évvel ezelőtt egy szempillantás tized részéig tartó jelről számoltak be. Ez annyira rövid életű volt, hogy a tudósok nem voltak biztosak benne, hogy valóban megtörtént vagy sem. Ám ezúttal a 64 méteres Parkes rádióteleszkóp 4 ilyen igen nagy energiájú rádióhullám kitörést rögzített Ausztráliában , mely nagyon nagy távolságból érkezett.

A tudósok azt gondolják, hogy az eredmények arra utalnak, hogy ezen jelek közül minden tizedik másodpercben észlelhető egy, ha az egész eget megfigyelnék “rádió szemmel”, azaz teleszkóppal, amely észleli a rádióhullámokat.

Az eredményeket múlt hét pénteken jelentették be a Science folyóiratban. A kutatócsoport tudós tagjai a Manchesteri Egyetemről, a Max-Planck Rádióasztronómiai Intézetből Bonnból, és más intézményekből Ausztráliából, az USA-ból és Olaszországból kerültek ki.

A tudósok tanulmányozták ezeknek a kitöréseknek az energiáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok relativisztikus objektumok szélsőséges asztrofizikai eseményével járnak együtt, mint a neutroncsillagok és a fekete lyukak. A gyors rádiókitörések kizárják azok földi eredetét, és azt mondják, hogy fényerejük és távolságuk azt sugallja, hogy kozmológiai távolságból érkeznek, és abból az időből, amikor a világegyetem még csak feleennyi idős volt.

A tanulmány vezetője Dan Thornton a Manchesteri Egyetem és az Ausztrál Nemzetközösség Tudományos és Ipari Kutatási Szervezetének tudósa szerint az eredmények rámutattak, hogy bizonyos szélsőséges események nagy mennyiségű tömeggel vagy energiával járnak, mint ahogy ezen rádió kitörések forrásai is.

Azt mondta: “Hat évvel ezelőtt egy ismeretlen eredetű egyszeri rádió kitörés volt kimutatható a galaxisunkon kívül, de senki nem volt biztos benne, hogy mi lehetett, vagy hogy egyáltalán igaz volt-e, így az elmúlt négy évet azzal töltöttük, hogy még több ilyen rövid időtartamú kitörést találjunk. A tanulmányunkban leírtunk négy ilyen kitörést, minden kétséget kizárva, hogy valóban létezik. A rádió kitörések mindössze néhány milliszekundumig tartanak, és a legtávolabbi, amit észleltünk, 11 milliárd fényévnyire volt tőlünk.”

“A kitörések a szempillantás tizedrészéig tartanak. A jelenlegi teleszkópokkal szerencsésnek kell lennünk, hogy a megfelelő helyre és a megfelelő időpontban nézzünk. De ha “rádió szemmel” tudnánk figyelni az eget, akkor a felvillanásokat az egész égbolton láthatnánk minden nap,” – magyarázta a Max-Planck Intézet igazgatója és manchesteri professzor Michael Kramer egy nyilatkozatában.

A társszerző professzor Matthew Bailes a Swinburne Technológiai Egyetemről Melbourne-ből úgy gondolja, hogy ezeknek a robbanásszerű kitöréseknek mágneses neutroncsillagok lehetnek az eredetei, az úgynevezett magnetárok.” Azt mondta: “A magnetárok több energiát adhatnak le egy milliszekundum alatt, mint a mi napunk 300.000 év alatt, és ezek vezetnek a kitörésekhez.”

A kutatók szerint az eredményeik arra is módot adnak, hogy megismerjék az űr tulajdonságait a Föld, és a kitörés megjelenésének helye között.

Dr Ben Stappers szerző a Manchesteri Fizikai és Asztronómiai Iskolából azt mondta: “Még mindig nem vagyunk biztosak benne, hogy mi alkotja az űrt a galaxisok között, így fel tudjuk használni ezeket a rádió kitöréseket mintegy szondákat annak érdekében, hogy többet megértsünk az univerzum hiányzó anyagáról. Most kezdjük el használni a Parkes és más teleszkópokat, mint a Lovell Teleszkópot a Manchester Egyetemen, hogy megfigyeljük ezeket a kitöréseket valós időben.”

forrás: ujvilagtudat.blogspot.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top