Kezdőoldal / Érdekesség / Történelmi tények, amiket általában rosszul tudunk
Történelmi tények, amiket általában rosszul tudunk

Történelmi tények, amiket általában rosszul tudunk

Mert nem is Kolombusz fedezte fel Amerikát, és nem Charles Darwin ötlete az evolúció.

Bizonyos dolgokat a tudomány azért kezel tényként, mert nincs róla pontos, tudományos alapossággal feljegyzett adat. Utólag gyakran kiderül, hogy a nagy felfedezők és filozófusok gondolatai mégsem annyira eredetiek.

 

Az evolúció: Charles Darwin. Igazából Erasmus Darwin – Charles nagyapja, aki a tudományos szaklapok helyett egy versben írta le az evolúciót (Erasmus Darwin: The Temple of Nature 1802.).

 

Erasmus Darwin (Kép:BuzzFeed)

 

Az első ember, aki átrepülte az Atlanti-óceánt: Charles Lindbergh. Igazából John Alcock és Arthur Brown már nyolc évvel Lindbergh előtt teljesítette a távot, az angol királytól lovagi címet, Churchilltől pedig pénzt kaptak – csak az amerikaiaknak nem voltak érdekesek, így aztán ők Lindbergh-et hájpolták.

 

John Alcock és Arthur Brown (Kép:BuzzFeed)

 

A farmer feltalálója: Levi Strauss.  Igazából Jacob Davis volt, Levi Strauss egyik alkalmazottja, csak nem engedhette meg magának, hogy szabadalmaztassa, a főnök pedig lenyúlta az ötletet.

 

Jacob Davis (Kép:BuzzFeed)

 

Villanykörte: Thomas Edison. Igazából Humphry Davy már 1800-ban alkotott egy hasonló villanyégőt, de az csak pár óráig működött, Edison tökéletesítette, megalkotva ezzel a 15.000 órán át működő villanyégőt.

 

Humphry Davy (Kép:BuzzFeed)

 

Az első nyomtatott könyv: Guttenberg. Igazából egy koreai, Choe Yun-ui már 200 évvel hamarabb feltalálta a nyomtatást.

 

Előbb, mint Európában (Kép:BuzzFeed)

 

Pitagorasz-tétel: Pitagorasz. Pedig igazából egy kínai matematikus már előbb rájött a háromszögek rejtélyére, a képletet pedig Indiában és Mezopotámiában is ismerték.

 

Ha eddig valaki úgy érezte, hogy neki a matek kínai, akkor most megnyugodhat. Tényleg az. (Kép:BuzzFeed)

 

 

Amerika felfedezője: Kolombusz Kristóf. Igazából azt gyanítják, hogy egy viking, Leif Erikson már 500 évvel Kolombusz születése előtt elérte az Újvilág partjait

 

Fantáziarajz a vikingekről (Kép:BuzzFeed)

 

 

forrás: BuzzFeed

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top