A lentiekben olyan méreganyagokkal ismerkedhetünk, meg amiket egy kis odafigyeléssel ki tudunk zárni az életünkből.
A profit érdekében az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar olyan összetevőket alkalmaz amelyeknek a szervezetre gyakorolt hatása vitatott. Olyan anyagokról olvashatunk amelyek kutatások alapján rákkeltő hatásúak lehetnek, károsíthatja az idegrendszerünket, allergiát okozhat, irritálhatja, bőrünket stb. Amennyire lehetőségünk van rá, kerüljük használatukat!
17 durva méreganyag, amit ismerned kell!
A méreganyagok sajnos mindenütt jelen vannak. A vízben, a levegőben, a táplálékokban és a kozmetikai szerekben is. Elkerülni őket nagyon nehéz, ennek ellenére érdemes odafigyelni, hogy mennyi juttatunk be belőlük szervezetünkbe. Segítségedre lesz ez a kis méreganyag határozó, amelyben azokat a leggyakoribb anyagokat gyűjtöttük össze számodra, melyek elkerülésére a mindennapokban is könnyedén odafigyelhetsz.
1. Ammónium
A fémtisztító szerek gyakran tartalmazzák. Használatuk során mérgező gázok szabadulhatnak fel, amelyek légzési nehézségeket is kiválthatnak. Használj inkább tömény alkoholt vagy almaecetet!
2. Aszpartam
Gyakori édesítőszer, a legtöbb light vagy cukormentes élelmiszerben megtalálható. Erős mérgező hatású szer, több betegség kialakulásáért is felelős lehet. Hasonló hatású édesítőszer a nátrium-ciklamát is. Ízesíts helyettük inkább természetes édesítőszerekkel!
3. Benzol
Leggyakrabban a súrolószerekben, de például füstölőkben is meg található. Rákkeltő hatású. Tisztításhoz használj konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát!
4. Fluor
A fogkrémek nagy része tartalmaz fluort. Irritáló hatású, nagy mennyiségben akár mérgező is lehet. Károsíthatja az ideg-és emésztőrendszert. Részesítsd előnyben a fluoridmentes fogrémet és a fogselymet!
5. Formaldehid
Spray-ben, illatosító gélben, illatgyertyákban, farostból készült tárgyakban található meg. Fejfájást és rosszullétet okozhat, irritálja a tüdőt és a szemet. Lakásodat illatosítsd inkább szárított növényekkel, levendulával, naranccsal, fahéjjal, citromhéjjal vagy akár mentával!
6. Gyapot
Búrtoraink nagy része tartalmaz gyapotot, amely az egyik legerősebben permetezett növény. Mindig mosd ki a megvásárolt szöveteket, mielőtt használnád!
7. Hidrogén-peroxid
A világos színű hajfestékek egyik alkotóeleme. Irritálja a bőrt, fejfájást okoz, és károsíthatja az idegrendszert. Használj természetes anyagokat, hennát vagy kamillát!
8. Ízfokozók
Napjainkban sajnos egyre több élelmiszer tartalmaz ízfokozót, amelyekkel a gyártók igyekeznek a fogyasztók érzékszerveit befolyásolni. Azon kívül, hogy étvágyfokozó hatásuk miatt elhízás is előfordulhat, többek között allergiás reakciókat, fejfájást, gyengeséget is okozhatnak. A leggyakoribb ízfokozó a glutaminsav és a nátrium-glutamát. A konzervek, sűrítmények, porok helyett készíts a természetben megtalálható anyagokból egészséges ízfokozókat.
9. Metil alkohol
Ablaktisztító szerek egyik összetevője, és igen erős méreganyag. Helyette ecetes vízzel is gyönyörűen tisztára moshatod az ablakot!
10. Nátrium-hipoklorit
Fellelhető többek között a fehérítőkben és tisztítószerekben. Irritálja a bőrt és a szemet, allergiás reakciókat okozhat, és nagy mennyiségben károsíthatja a tüdőt. A forró víz konyhasóval például sokkal kíméletesebb fertőtlenítőszer!
11. Parabén
Leggyakrabban a kozmetikumok és dezodorok tartósítására használják. A bőrbe kerülve hormonális hatású, és akár rákkeltő is lehet. Keresd az üzletekben inkább a parabén-mentes dezodorokat!
12. PVC
Ebből az anyagból készült tárgyak vagy padló növelheti a légúti megbetegedések esélyét. A természetes fából készült parketta szebb, és nincs káros hatással szervezetedre! Emellett, amennyire lehet, kerüld a műanyag tárgyakat!
13. Sósav
Különböző háztartási tisztítószerekben fordul elő. Irritálja többek között a bőrt és a szemet. Helyette használj természetes savakat, ecetet vagy citromot!
14. Színezékek
A legtöbb élelmiszer tartalmaz színezéket. A színezékek idegrendszeri elváltozásokat, allergiás reakciókat de akár rákos megbetegedéseket is okozhatnak. Bioélelmiszerek vásárlásával kikerülheted ezek fogyasztását.
15. Tartósítószerek
A színezékek és ízfokozók mellett az élelmiszerek gyakori alkotórészei. Mellékhatásaik közé tartoznak az allergiás reakciók, de akár a májat is megterhelhetik. Leggyakoribb tartósítószerek a szorbinsav, benzoésav, kéndioxid-, és szulfidvegyületek, nitrit-, és nitrátvegyületek. Fogyassz frissen facsart gyümölcsleveket, és mindig nézd meg, hogy mit vásárolsz!
16. Toluol
A körömlakk egyik összetevője. Irritálja a bőrt, károsítja a májat, a vesét és a keringési rendszert. Érdemes kockáztatni?
17. Triklozán
Kozmetikai és egészségügyi termékek gyakori összetevője. Bőrirritáló hatású, és mivel megöli a baktériumokat, előidézheti a gombák elszaporodását. Mindig nézd meg a kozmetikumok összetételét, és használj natúrkozmetikumokat!
forrás: antalvali.com