Kezdőoldal / Egyéb / A sofőr lőtte le Kennedyt?
A sofőr lőtte le Kennedyt?

A sofőr lőtte le Kennedyt?

Rengeteg teória született a Kennedy gyilkossággal kapcsolatban. Valaki Lee Harvey Oswaldot gyanúsítja, de vannak olyanok is, akik (és ez szélesebb körben elterjedt álláspont) az Egyesült Államok titkosszolgálatát (C.I.A., F.B.I.)  tartja felelősnek az elnökgyilkosságban.

Én magam is az utóbbi híve vagyok. Egy ember kevés ahhoz, hogy megölje Kennedyt. Legalább is úgy lehetetlen, ahogy azt Oswaldról feltételezték. Az eset 1963. november 22-én történt, kora délután 12:30-kor, Dallasban. Az elnöki konvoj alig egy perce fordult le a Houston Street-ről, az Elm Streetre. Akkor még nem sejthette senki, hogy ez az utolsó perc. Zapruder kamerája elkezd dolgozni. Egy pillanatra látható, hogy az autó eltűnik egy forgalmi tábla mögött. Akkor lőttek először. A golyó áthatolt Kennedy hátán és a torkán át távozik.

kennedy_01

 

Ebben a lövésben sérült meg John Connally texasi kormányzó is. De a sérülés egymagában, még nem jelentett halált. Aztán eldörrent a gyilkos fegyvere. Sokan a füves domb felé mutatnak, óriási a zűrzavar. Szemtanúk beszámolói szerint három, vagy annál több lövést hallottak. Némelyik elsüvített az autó mellett és az aszfaltba csapódott. Az érvényes beszámolókat, amiket a szemtanúk állítottak, a Warren jelentés nem tette közzé. Egyes dokumentumokat, még meg is hamísítottak. De miért? Oswaldot elfogták és kihallgatták, de mindvégig ártatlannak vallotta magát és egyre erősebben csak azt hangoztatta, hogy bűnbakra volt szükség. Később, még a bírósági tárgyalás előtt Oswaldot is megölték.

A tettes Jack Ruby. Egyértelművé vált, hogy valaki(k) nem akarja, hogy Oswald vallomást tegyen. De miért? Talán tudott valamit? Vagy egyszerűen csak ez volt a könnyebbik út? Az utóbbi kérdés, felfogható kijelentésnek is. Bővebben kifejtve, az Egyessült Államok titkosszolgálatának és a szimpatizánsoknak elegendő volt ennyi, hogy lezártnak tekinthessék az ügyet. Az aktákat titkosították és hosszú ideig hozzájuk sem nyúltak. Egy kérdés azonban ott lebegett az emberek orra előtt. A végzetes lövést, ki adta le?

kennedy_02

A Zapruder filmből sok mindenre magyarázatot kaphatunk. Habár az akkori technika nem tette lehetővé, hogy digitális felvételt készítsünk, így egyértelműsíteni sem lehet azt, hogy az autón belülről érkezett a lövés. A sofőr William Greer, az első lövés hallatán hátrafordul, és a kezében megcsillan valami, amit fegyvernek vélnek. A zűrzavarban eldörren két lövés. Egy szemtanú úgy írja le az esetet, hogy szinte egy időben hallotta a dörrenéseket. Az egyik puskából leadott dörrenés, csak elterelés volt, hogy az elnök közvetlen közelében tartózkodó William Greer, minden gond nélkül elsüthesse a pisztolyát.

Kennedy elnök feje hátracsapódik, majd előre esik. Jacqueline Kennedy, szembesülve azzal, ami férjével történt és látva a tárgyat Greer kezében, Megpróbál leugrani az autóról. A rendőri konvoj csak most éri el a nyitott fedelű gépjárművet, de már nem tehetnek semmit, vagy nem akarnak semmit sem tenni. Érdekes tény,hogy amikor Kennedy elnök leszállt magángépével a Love Field repülőtéren, nem azaz őrizet fogadta, amelyiket előzetesen egyeztettek vele.

kennedy_03

 

A gárdát lecserélték, és a „békemenetben” látható is, hogy a rendőri őrizet szabadon hagyja az autót, amiben az elnök és felesége tartózkodik. Nem olyan messze ugyan, hogy feltűnő legyen, de ahhoz épp elég távol, hogy akadálymentesen történhessenek az események. A teóriát igazolva érdemes megnézni a Zapruder kamrájával felvett filmet.

Írta: Tállai Gergő

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top