Kezdőoldal / Egyéb / KITALÁLTÁK, HOGYAN ÉLHETÜNK A MARSON
KITALÁLTÁK, HOGYAN ÉLHETÜNK A MARSON

KITALÁLTÁK, HOGYAN ÉLHETÜNK A MARSON

Egyre inkább körvonalazódnak az emberi élet lehetőségei a Marson. Egy német építészcsapat szerint az ideális az lenne, ha föld alatti barlangokban alakítanának ki lakásokat.

A németországi ZA Architects építész-csapata úgy véli, hogy a Marson talált bazaltot fel lehetne használni építőanyagként a vörösbolygón való élet megkönnyítéséhez.

Terveik szerint a planétára felküldött robotok fúrnák ki a Mars alapkőzetét, így nem kellene hozott anyagból dolgozni: amikor az első telepesek megérkeznek, egyszerűen csak ablakokat és ajtókat raknának rájuk, s máris kész a sugárzástól védett, hőszigetelt otthon.

81292

Zúzott bazaltból készítenék a nagy teherbírású hálószerkezetet, így osztanák meg a tereket

– A Mars felszínének fő alkotóeleme a bazalt, amely jól szigetel, és erősebb, mint az acél. A kíváncsiság előbb vagy utóbb az embert a Marsra viszi. Nem lenne jó egy élhető állomást kialakítani? – tette fel a költői kérdést Arina Ageeva, a ZA Architects építészcsapat tervezője, aki szerint logikusnak tűnik, hogy az emberek barlangokban – és ne konzervdobozszerű építményekben – éljenek a vörös bolygón.

mars getty

Ráadásul már azt is kitalálták, mivel osztanák be a nagy tereket: zúzott bazaltból készült, a karbonszálas anyagokhoz hasonló teherbírású hálószerkezetben gondolkodnak, amelyet a repülőgép- és az autóipar már használ. Erősebb és könnyebb, mint az acél, könnyen kezelhető, tűzálló és nem korrodálódik. A kiküldött kolónia – az építészcsapat szerint – a saját élelmiszerellátásáról is képes lenne gondoskodni.

– Az élelmiszer-termelést is meg kell oldani, mert nagyon drága lenne a Földről szállítani a vörös bolygóra a táplálékot. Szerencsére némely marsi talaj alkalmas a mezőgazdaságra, például a spárga termesztésére – mondta Arina Ageeva.

forrás: borsonline.hu

 

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top