Kezdőoldal / Egyéb / Megfejtették, miért nagyobb a férfiak orra, mint a nőké
Megfejtették, miért nagyobb a férfiak orra, mint a nőké

Megfejtették, miért nagyobb a férfiak orra, mint a nőké

Változatos formában és méretben találhatunk orrokat, de a férfiaknak általában nagyobb – pontosan 10 százalékkal nagyobb az orra, mint a nőknek.

Az, hogy ez miért alakult így eddig ismeretlen volt, de most a tudósok úgy gondolják, hogy megoldották a rejtélyt – a férfiaknak több oxigénre van szükségük, mint a nőknek. A University of Iowa által lebonyolított kutatás megállapította, hogy a méretbeli különbség a nemek különböző testfelépítéséből és energiaigényéből származik.

article-0-1983582800000578-462_634x376

A férfiak általában nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, amihez több oxigén szükséges, az izomszövet növekedéséhez és karbantartásához. A méretbeli különbség 11 éves kor körül válik nyilvánvalóvá, amikor a férfiak több izomtömeget és a nők pedig több zsírtömeget fejlesztenek.

article-0-1983582C00000578-855_306x423

Korábbi kutatások kimutatták, hogy serdülőkorban, körülbelül 95 százalékos testsúlygyarapodás származik zsírmentes tömegből a férfiaknál. A tudósok szerint az új tanulmány azt is megmagyarázza, hogy miért volt a Neandervölgyieknek nagyobb orra a modern emberekhez képest – ők ugyanis sokkal több izomtömeggel rendelkeztek. A tanulmány vezető szerzője Dr. Nathan Holton és csapata 38 európai származású ember orr méretét vizsgálta.

nose

A kutatócsoport rendszeresen külső és belső méréseket végzett. Azt találták, hogy a fiúk és a lányok általában azonos orr mérettel rendelkeznek, a születéstől egészen 11 éves korig. Ettől a ponttól kezdve, a méretbeli különbségek egyre hangsúlyosabbá válnak. A kutatók szerint, még további vizsgálatokra lenne szükség, a pontosabb meghatározáshoz.

forrás:dailymail.co.uk

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top