Kezdőoldal / Érdekesség / A holtak beszélnek hozzánk
A holtak beszélnek hozzánk

A holtak beszélnek hozzánk

A holtak beszélnek hozzánk

Igen. És nem őrültem meg, nem találkoztam médiummal, magam sem váltam azzá, és a spiritualitás továbbra is kizárólag kulturális érdekesség szintjén érdekel, de úgy nagyon. Ennek a témának azonban még ehhez sincs köze, annál inkább köze van a tudományhoz, mely segít szóra bírni akár a több száz éves, már lebomlott holttesteket is.

Láttatok már legalább egy részt a Doktor Csont elnevezésű sorozatból, melynek a címe olyan szinten van elbaltázva, hogy az ember csak végső kétségbeesésében kapcsol oda? Nos, ebben a sorozatban a holtakból a tudósok elé már csak a csontok, időnként húscafatos csontok jutnak el, és azokból derítik ki a bűntény körülményeit.

 

Az Egyesült Államokban valóban működnek ilyen tudósok, úgy hívják őket, hogy a temető detektívjei. Ezek a szakemberek a holttestek vizsgálatára specializálták magukat. A boncolás nem újdonság, mindenki tudja, hogy a feltárt tetem sokat elárul a haláláról, de a csontok finom elemzése még nem olyan régi lehetőség. Szerencsére a tudomány már ott tart, hogy akár 100, vagy 200 éves csontokból is rengeteg információ kiszűrhető. James Starrs ennek a módszernek a kifejlesztője, tudása, és ultramodern laboratóriumi háttere leginkább a rendőrség érdeklődését keltette fel. Starrs gyerekkora óta Sherlock Holmes rajongó volt, igazi szerelmese lett az oknyomozásnak, nem véletlen hát, hogy akit és amit tud, azt szóra bírja, ha máshogy nem, hát a csontjai segítségével.

 

Kegyeleti okokból nem mindenkinek tetszik, amit csinál, hiszen időnként múltbeli lezáratlan ügyek miatt, vagy új bizonyíték felmerülése esetén bizony a holttesteket, vagy már csak csontokat a sírból ki kell ásni. Sokan nem nézik jó szemmel, hogy háborgatja a halottakat. Viszont rengeteg követője és támogatója is akad; történészek, régészek, természettudósok, akik szintén örömmel tárják fel a múltat, és ismerik meg egyes személyek halálának az okát és körülményeit.

 

Természetesen Starrs tudománya az aktív nyomozások területén is nagy szolgálatot tesz. A boncolás mellett már alkalmazzák a csontok vizsgálatát is, mellyel közelebb kerülhetnek a bűnügy megoldásához, és számos esetben kiderül, hogy sok rejtélyes haláleset nem is annyira rejtélyes.

 

Nálunk, Magyarországon ilyen finom, részletező csontvizsgálatnak nem vetik alá az ismeretlen csontokat, a legtöbb esetben DNS vizsgálatot rendelnek el. A csontokból (medencecsont) megállapítják az elhunyt nemét, a hosszú csöves csontok szivacsos szerkezetéből következtetnek a korára 4-5 év eltéréssel, és 5-10 cm eltéréssel a testmagasságára. Az izmok csontokhoz tapadásából a testalkatra lehet következtetni, arra például, hogy egy fejlett izomrendszerű atlétáról lehet-e szó vagy egy soványabb emberről. A DNS vizsgálat is nagyon drága mulatság, de az FBI tulajdonában lévő lágyrész rekonstrukciós számítógépes program, mely 5-7 változatot rajzol meg a koponya alapján az arcból 3,5 millió dollárba kerül, és van még egy ennél fejlettebb program is, amit el sem adnak.

Ez nem azt jelenti, hogy Magyarországon nem tudnak elvégezni a tudósok hasonló vizsgálatokat, hanem azt, hogy anyagi okoból nagyon meg kell fontolniuk, hogy alkalmazzák-e ezeket a bűnügyek felderítésénél. A természettudósok, paleontológusok, régészek például a régészeti tárgyi leletek mellett az emberi csontmaradványokat elemezve jutnak minden olyan következtetésre, melyeket aztán mi egyszerű laikusok a történelemkönyvekből tényekként ismerünk.

 

 

 

forrás. bien.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top