Kezdőoldal / Érdekesség / Csillagvizsgálót fedeztek fel a Machu Picchun
Csillagvizsgálót fedeztek fel a Machu Picchun

Csillagvizsgálót fedeztek fel a Machu Picchun

Csillagvizsgálónak bizonyult perui és lengyel régészek vizsgálódásai alapján egy korábban ismeretlen építmény a Machu Picchun. A Varsói Egyetem és a Wroclawi Műszaki Egyetem kutatóinak a nehéz terep ellenére is sikerült háromdimenziós lézerképet alkotniuk.

A jól kidolgozott kövekből épült obszervatórium az inka romvárost magában foglaló régészeti nemzeti parknak egy lezárt részén áll, és a park igazgatója, Fernando Astete Victoria antropológus fedezte fel a Huayna Picchu-hegyen tervbe vett katalogizáló munkálatok előkészítése során. Az igazgató lengyel szakemberek segítségét kérte az építmény felméréséhez.

39663

A Varsói Egyetem és a Wroclawi Műszaki Egyetem kutatóinak a nehéz terep ellenére is sikerült háromdimenziós lézerképet alkotniuk, amelynek segítségével aztán elkészült a “lenyűgöző építmény” pontos modellje. Az elemzések előzetes eredményei arra utalnak, hogy a vizsgálót inka papok, asztronómusok egy kis csoportja használta égitestek helyzetének pontos megfigyelésére a Yanantín-hegy csúcsaihoz viszonyítva.

Machu Picchu (Peru)

A csillagvizsgáló jelentősége kivételes a szakemberek szerint. Inka szertartásos helyszínek – nagy terek, napfordulók tiszteletét emelt létesítmények – már korábban is ismertek voltak, ez azonban egy másfajta szentély. Az El Mirador (Kilátó) néven emlegetett csillagvizsgáló a felfedezett egyetlen precíz csillagászati megfigyelő, eltekintve a szintén a Machu Picchun lévő Intimachay csillagászati barlangtól – a “Nap barlangjától” -, amelyre tavaly véletlenül bukkantak ugyancsak perui és lengyel kutatók.

A lengyel szakemberek 2008 óta dolgoznak a Machu Picchun, munkájuk elsősorban a kövek állagmegőrzésére, 3D-s dokumentálásra és az archeoasztronómiára terjed ki.

forrás: mult-kor.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

A felhasználók hozzászólásáért az oldalunk nem vállal felelőséget!

live webcam girls
Scroll To Top